Κόλπος Μεξικού: η Halliburton δήλωσε ένοχη για το μεγάλο περιβαλλοντικό δυστύχημα

0
345

Την ενοχή της για την καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με την διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού από την έκρηξη στην θαλάσσια πλατφόρμα Deepwater Horizon της BP παραδέχτηκε η εταιρεία παροχής υπηρεσιών σε εξορύξεις Halliburton, σε ένα ακόμα επεισόδιο της μεγαλύτερης οικολογικής καταστροφής της τελευταίας δεκαετίας.

Η Halliburton, δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο της παγκοσμίως, συμφώνησε να καταβάλλει πρόστιμο 200.000 δολαρίων, να αναστείλει τις εργασίες της για τρία χρόνια και να συνεργαστεί με τις αμερικανικές Αρχές στη διαλεύκανση του ποινικού σκέλους της υπόθεσης με τις ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές προεκτάσεις.

Η Halliburton προέβη ακόμα στην εκούσια πληρωμή 55 εκατ. δολαρίων προς το Εθνικό Ίδρυμα Αλιευμάτων και Άγριας Ζωής των ΗΠΑ (National Fish and Wildlife Foundation) όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η εταιρεία παρείχε υπηρεσίες προς τη BP για την σφράγιση με τσιμέντο του πετρελαϊκού πηγαδιού Μακόντο στον Κόλπο του Μεξικού όπου σημειώθηκε η έκρηξη κοστίζοντας τη ζωή έντεκα ανθρώπων και χιλιάδων ακόμα έμβιων οργανισμών.

Η BP επέρριψε ευθύνες στη Halliburton για καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων και ζήτησε να της επιρριφθεί πλήρως η ευθύνη για το δυστύχημα. Συγκεκριμένα, η Halliburton είχε προτείνει στη BP τη χρήση 21 μεταλλικών κολάρων για τη σφράγιση του πηγαδιού με τσιμέντο ωστόσο η BP επέλεξε να χρησιμοποιήσει μόλις έξι.

Στη συνέχεια η Halliburton διέταξε εργάτες να καταστρέψουν αποδεικτικά στοιχεία όπως εξομοιωτές σε υπολογιστή που έδειχναν ότι υπήρχε πολύ μικρή διαφορά ανάμεσα στη χρήση έξι ή 21 κολάρων.

Η BP και η Transocean -που δραστηριοποιούνται στον κόλπο του Μεξικού μαζί με τη Halliburton-έχουν ήδη παραδεχθεί την ενοχή τους για κατηγορίες που σχετίζονται με την καταστροφή.

Εκκρεμεί η εκδίκαση του αστικού δικαστηρίου για τη διαρροή του πετρελαίου, μια διαδικασία που εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και εξαιρετικά ακριβή ενώ αναμένεται να ξεκαθαρίσει τα αίτια της καταστροφής και να αποδώσει ευθύνες σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

econews

Σχόλια