ΥΠΕΚΑ: συναντήσεις Μανιάτη με Πρέσβη Αυστραλίας και ΣΕΒ

0
6

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, συναντήθηκε σήμερα, Πέμπτη 25 Ιουλίου με την ελληνικής καταγωγής Πρέσβη της Αυστραλίας στην Ελλάδα, Jenny Bloomfield.

Η συνάντηση που έγινε σε πολύ θερμό κλίμα, δεδομένων των καλών διμερών σχέσεων Ελλάδας και της Αυστραλίας, είχε ως κύριο θέμα την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών σε θέματα περιβάλλοντος, ενέργειας καθώς και κλιματικής αλλαγής. Ο Γιάννης Μανιάτης παρουσίασε τις προτεραιότητες του ΥΠΕΚΑ το επόμενο διάστημα, με κυριότερες αυτές της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων και συνολικά του ορυκτού πλούτου της χώρας, της απλοποίησης και επιτάχυνσης της διαδικασίας έκδοσης περιβαλλοντικών αδειών, της συγκρότησης μιας ολοκληρωμένης πολιτικής διαχείρισης του χώρου και του Εθνικού Κτηματολογίου. Συζητήθηκε ακόμα το θέμα τον αποκρατικοποιήσεων και των επενδυτικών δυνατοτήτων που ανοίγονται για την χώρα μας.

Η κυρία Bloomfield μετέφερε στον Υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, τη θετική εμπειρία της Αυστραλίας από τις δικές της μεταρρυθμίσεις για την αύξηση του ανταγωνισμού και της αποδοτικότητας, και ειδικά από την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας που οδήγησε στην αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών για τους πολίτες.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας με ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, προκειμένου να προκύψουν συνέργειες που θα έχουν πολλαπλές ωφέλειες και για τις δύο χώρες.

—-Συνάντηση με ΣΕΒ 

Νωρίτερα, ο Γιάννης Μανιάτης, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της διοίκησης του ΣΕΒ, Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο, Χ. Κυριαζή, τους Αντιπροέδρους Ευθ. Βιδάλη και Σ. Καλλιτσάντση και τον Διευθυντή Υποδομών και Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος Φ. Δεληγιάννη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν ζητήματα που αφορούν στις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης καθώς και η καλύτερη και πλήρης εφαρμογή του Ν. 4014/2011, μέσα από την ενεργοποίηση του συνόλου των εφαρμοστικών διατάξεων, που σχετίζονται με την απλοποίηση των διαδικασιών και την τυποποίηση και εφαρμογή πρότυπων κανόνων που θα μειώσουν σημαντικά τους χρόνους που απαιτούνται.
Ο Γιάννης Μανιάτης τόνισε ότι το ΥΠΕΚΑ εργάζεται εντατικά και με διαφάνεια για την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε να συμβάλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη δημιουργία ενός οδικού χάρτη που θα οδηγήσει σε συνολική αναδόμηση του επενδυτικού πλαισίου, για να γίνει σταθερό, πιο φιλικό και πιο ελκυστικό, όχι μόνο για τις μεγάλες αλλά κυρίως τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Όπως τόνισε ο Υπουργός ΠΕΚΑ: “Στόχος μας είναι να δώσουμε ώθηση σε όλους τους τομείς που θα αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρα και μπορούν να γίνουν βαριά βιομηχανία για την Ελλάδα, να ανοίξουν δουλειές, κυρίως για τους νέους επιστήμονες ώστε να σταματήσει η μαζική φυγή τους στο εξωτερικό. Δουλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση δυναμικά, για να επανέλθει η οικονομία μας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα σε θετικούς ρυθμούς”.
Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να βρίσκονται σε στενή συνεργασία, να συνεχίσουν να ανταλλάσσουν προτάσεις για να βελτιωθεί το επενδυτικό περιβάλλον και να απελευθερωθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία, ώστε να συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια να βγει η χώρα από την κρίση.

Σχόλια