Το πρωινό «θωρακίζει» την καρδιά – Έρευνα

0
14

Το πρωινό γεύμα προστατεύει την καρδιά σύμφωνα με νέα μελέτη Αμερικανών ερευνητών από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Circulation.

Στην έρευνα, που διήρκεσε 16 χρόνια, συμμετείχαν 27.000 άνδρες, ηλικίας 45 ως 82 ετών.

Κατά την περίοδο της μελέτης σημειώθηκαν πάνω από 1.500 περιστατικά εμφράγματος ή καρδιακά προβλήματα που οδήγησαν στον θάνατο.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, που συνεκτίμησε και άλλους παράγοντες όπως για παράδειγμα το κάπνισμα και η σωματική άσκηση, οι άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό έχουν 27% περισσότερες πιθανότητες για καρδιακά προβλήματα.

Όπως δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Dr Leah Cahill, «Το μήνυμα είναι ότι πρέπει να τρώμε το πρωί, κατά προτίμηση εντός μιας ώρας από τη στιγμή που θα ξυπνήσουμε».

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το να τρώμε κάτι είναι καλύτερο από το να μην τρώμε τίποτα, αλλά είναι πάντα προτιμότερο να τρώμε ένα υγιεινό και ισορροπημένο γεύμα».

Μεταξύ άλλων η ερευνήτρια τόνισε ότι το πρωινό είναι ουσιαστικής σημασίας και πως το να το παραλείπουμε, περιμένοντας μέχρι το μεσημεριανό, καταπονεί το σώμα με την πάροδο του χρόνου.

Αυτή η κατάσταση, σύμφωνα με την ερευνήτρια, αυξάνει τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία και διαβήτη, παθήσεις που βλάπτουν την καρδιά.
econews

Σχόλια