Σαμπάλ: το δελφίνι που δραπέτευσε από τετραετή αιχμαλωσία και ενώθηκε ξανά με το κοπάδι του

0
10

delfini-korea-apeleutherosi-103337Το 2009, στα ανοικτά της νήσου Τζετζού στη Νότια Κορέα ένα θηλυκό δελφίνι ηλικίας δέκα ετών μπλέχτηκε σε αλιευτικά δίχτυα.

Αντί να απελευθερωθεί άμεσα στη θάλασσα, όπως άλλωστε προστάζει και η νομοθεσία, το δελφίνι πωλήθηκε σε τοπικό ενυδρείο όπου της δόθηκε το όνομα Σαμπάλ και ξεκίνησε μια ζωή ξένη προς τη φύση της.

Τα επόμενα τέσσερα χρόνια της ζωής της, η Σαμπάλ τα πέρασε σε μια μικρή δεξαμενή, εξαναγκασμένη να εκτελεί “κόλπα” στο πλαίσιο ενός θεάματος για δελφίνια, μια πρακτική που αποδεδειγμένα καταπιέζει και βασανίζει τα θαυμαστά θαλάσσια θηλαστικά.

Όταν έγινε γνωστή η ιστορία της Σαμπάλ, πολλοί άνθρωποι στη Νότια Κορέα ένωσαν τη φωνή τους ζητώντας την απελευθέρωσή της στην άγρια φύση.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται οργανώσεις προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, βιολόγοι, ακόμα και ο δήμαρχος της Σεούλ, Παρκ Γουόν Σουν.

Εντέλει, το ανώτατο δικαστήριο της Κορέας διέταξε την απελευθέρωση της Σαμπάλ στον ωκεανό.

Ωστόσο, το δελφίνι δεν περίμενε τους “δεσμοφύλακές” του να ανοίξουν τις “πύλες”: βρήκε το δικό του τρόπο να ξεφύγει από την αιχμαλωσία.

Κατά τη διάρκεια ασκήσεων αποκατάστασης για την επιστροφή της στα ανοιχτά, μέσα σε περιφραγμένη με δίχτυ θαλάσσια περιοχή, η Σαμπάλ κολύμπησε μέσα από ένα μικρό σκίσιμο και έδωσε τέλος στην τετραετή αιχμαλωσία της.

Παρά τις ανησυχίες για την ικανότητα του δελφινιού να ανταπεξέλθει στις πραγματικές συνθήκες διαβίωσής του μετά από τέσσερα χρόνια αιχμαλωσίας, επιστήμονες του Ερευνητικού Κέντρου Κητωδών εντόπισαν τη Σαμπάλ 100 μίλια από το σημείο της αιχμαλωσίας της, να κολυμπά μαζί με ένα κοπάδι 50 δελφινιών.

Παρότι η έρευνα στη συμπεριφορά των δελφινιών δείχνει ότι κατέχουν πνευματικές ικανότητες αντίστοιχες με των ανθρώπων (πχ ακούνε στα δικά τους ονόματα) δεν χρειάζεται ιδιαίτερη έρευνα για να διαπιστωθεί η σημαντικότερη: κι αυτή δεν είναι άλλη από την ανάγκη τους να είναι ελεύθερα.

econews

Σχόλια