Γιατί το αλκοόλ «τραβάει» τσιγάρο και τούμπαλιν – Έρευνα

0
941

Όσοι συνδυάζουν τις “ιδιότητες” του πότη και του καπνιστή γνωρίζουν καλά ότι το αλκοόλ “τραβάει” το τσιγάρο, το οποίο με τη σειρά του συνδυάζεται με μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ

Ερευνητές του Κολλεγίου Ιατρικής Μπέιλορ κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν τις αιτίες που πυροδοτούν αυτή τη διαδικασία ή για να θέσουμε καλύτερα, αυτό τον επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό φαύλο κύκλο.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το αλκοόλ αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης στο κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου, αδρανοποιώντας το παράλληλα, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να απαιτεί περισσότερο αλκοόλ για να διατηρήσει το αίσθημα ευχαρίστησης.

Σε αυτό το σημείο έρχεται η νικοτίνη, ουσία που επιτείνει το παραπάνω φαινόμενο με συνέπεια οι καπνιστές να χρειάζονται ακόμα περισσότερο αλκοόλ από τους μη καπνιστές για να διατηρήσουν τα ίδια επίπεδα ευχαρίστησης στον εγκέφαλό τους.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Συμβαίνει επειδή η νικοτίνη αυξάνει τα επίπεδα γλυκοκορτικοειδών, των ορμονών του στρες, και τα οποία μειώνουν την ευχαρίστηση που βιώνουν οι άνθρωποι χάρη στην έκλυση ντοπαμίνης.

Τα πειράματα διεξήχθησαν σε αρουραίους στους οποίους χορηγήθηκε νικοτίνη. Η νικοτίνη ενίσχυσε το ενδιαφέρον των τρωκτικών για αλκοόλ, ακόμα και 15 ώρες μετά την πρόσληψή της.

Αποδείχτηκε έτσι ότι η νικοτίνη επηρεάζει την απόκριση του εγκεφάλου στην κατανάλωση αλκοόλ ακόμα και μετά την αποβολή της από τον οργανισμό, 90 λεπτά περίπου από το κάπνισμα του τελευταίου τσιγάρου.

Οι ερευνητές εφιστούν την προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ και νικοτίνης σε νεαρές ηλικίες, η οποία ενδέχεται να συνδέεται με κατάχρηση των ουσιών στο μέλλον καθώς καθιστούν πιο ευάλωτα τα κέντρα του άγχους.

Τέλος, το κάπνισμα συνδέθηκε και με ενισχυμένα συμπτώματα κατόπιν μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ, το γνωστό μας hangover.

econews

Σχόλια