Φουκουσίμα: νέοι καπνοί πάνω από τον αντιδραστήρα – Ραδιενεργό νερό στη θάλασσα

0
3

Εργάτες στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα ανέφεραν πως υπάρχουν καπνοί πάνω από το κτήριο του αντιδραστήρα, για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα.

Ειδικότερα, η TEPCO, η εταιρεία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν καπνοί στον πέμπτο όροφο του κτηρίου που στεγάζει τον αντιδραστήρα 3, διευκρινίζοντας ότι οι εργάτες συνεχίζουν να διοχετεύουν κρύο νερό στον αντιδραστήρα και τη δεξαμενή που φυλάσσεται το πυρηνικό καύσιμο.

Σύμφωνα με την TEPCO τα συστήματα μέτρησης δεν ανίχνευσαν αλλαγές στα επίπεδα των τοξικών ουσιών που αναδύονται από τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα.

Υπενθυμίζεται ότι καπνοί αναδύονταν στο ίδιο σημείο την περασμένη Πέμπτη, ωστόσο την επόμενη ημέρα εξαφανίστηκαν και η εταιρεία δεν ξέρει για ποιο λόγο παρουσιάστηκαν.

Είναι πολύ επικίνδυνο να προσεγγίσει κανείς τον αντιδραστήρα, που καταστράφηκε από το φονικό τσουνάμι τον Μάρτιο του 2011, οπότε οι εργάτες παρακολουθούν τις εξελίξεις μέσω κάμερας.

Στο μεταξύ, η TEPCO παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι ραδιενεργό νερό διαρρέει στη θάλασσα, εντείνοντας τους φόβους μόλυνσης του ωκεανού.

Νωρίτερα μέσα στον Ιούλιο η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι σε δείγματα νερού από τον υδροφόρο ορίζοντα στο πυρηνικό εργοστάσιο ανιχνεύθηκαν υψηλά επίπεδα ραδιενεργού καισίου – 134, στοιχείο που ενοχοποιείται για καρκίνο.
econews

Σχόλια