Φωτοβολταϊκά: «κούρεμα» στις ταρίφες εξετάζει το ΥΠΕΚΑ – Τι προβλέπει το σχέδιο

0
5

Με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος θα συναντηθούν σήμερα οι εκπρόσωποι των παραγωγών ηλιακής ενέργειας για τις παρεμβάσεις στον τομέα των φωτοβολταϊκών, όπως για παράδειγμα το «new deal» και άλλα μέτρα, καθώς ούτε η μεγάλη αύξηση του τέλους υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δεν αρκεί για να καλυφθεί το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ.

Σύμφωνα με την Ημερησία, πρόκειται για την «εναρκτήρια» συνάντηση του νέου γύρου διαλόγου για την εξεύρεση μόνιμης, βιώσιμης λύσης.

Ανάμεσα στις προτάσεις που εξετάζονται είναι το λεγόμενο «new deal», το εθελοντικό «κούρεμα» των εγγυημένων τιμών για τα φωτοβολταϊκά που βρίσκονται σε λειτουργία, με αντάλλαγμα την επιμήκυνηση του χρόνου διάρκειας της σύμβασης πώλησης ενέργειας στον ΛΑΓΗΕ.

Για τους επενδυτές που έχουν λάβει δάνεια, η πρόταση προβλέπει μείωση των δόσεων και επιμήκυνση των δανείων με εύλογο επιτόκιο, σε συμφωνία με τις τράπεζες.

Το σχέδιο για τις νέες περικοπές προβλέπει κλιμάκωση, ανάλογα με την «ηλικία» του έργου και το κόστος κτήσης.

Αν δεν υπάρξει εθελοντική συμφωνία των παραγωγών με το υπουργείο για το «ύψος» του κουρέματος στα υφιστάμενα φωτοβολταϊκά, τότε είναι πιθανή η λήψη νέων σκληρών μέτρων.

Σημειώνεται ότι το μέσο κόστος της φωτοβολταϊκής ενέργειας ανήλθε σε 420 ευρώ./MWh, σε τιμές 2012, και αναμένεται περαιτέρω αύξηση το 2013.

Σχόλια