Φωτοβολταϊκά: νέο "τσεκούρι" 45% στις εγγυημένες τιμές – 10% στις άλλες ΑΠΕ

0
2

Σε 45% θα διαμορφωθεί η μεσοσταθμική μείωση στις εγγυημένες τιμές στα φωτοβολταϊκά και 10% στις υπόλοιπες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως προέκυψε από τη συνάντηση του υφυπουργού ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου και φορέων των ΑΠΕ με αντικείμενο τη βιωσιμότητα του συστήματος πληρωμών των ΑΠΕ και το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ.

Σύμφωνα με το energypress, o γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Μαθιουδάκης, υποστήριξε ότι πρέπει να μειωθούν οι εγγυημένες τιμές στα υφιστάμενα έργα προκειμένου να περιοριστεί το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ, που αναμένεται να διαμορφωθεί σε 700 εκατ. Ευρώ στα τέλη του 2014 με τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής.

Το «μάρμαρο» για το έλλειμμα των 700 εκατ. Ευρώ θα επωμιστούν τα υφιστάμενα και εν λειτουργία έργα ΑΠΕ μέσω μείωσης στις ταρίφες που εισπράττουν (με πολύμηνες καθυστερήσεις δε).

Το ΥΠΕΚΑ κάλεσε τους φορείς των ΑΠΕ να καταθέσουν τις προτάσεις τους έως τις αρχές Αυγούστου προκειμένου από το Σεπτέμβριο να διαμορφωθεί το νέο πλαίσιο στις ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, το υπουργείο εξετάζει ως αντιστάθμισμα την χρονική επέκταση των συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο, ωστόσο δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί κάτι επίσημα.

Οι φορείς των ΑΠΕ δήλωσαν την αντίθεσή τους στο νέο «κούρεμα» των εγγυημένων τιμών και δεσμεύθηκαν να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους εγγράφως.

econews

Σχόλια