ΔΕΣΦΑ: «κλειδώνει» η πώληση στη Socar – Αύριο η εγγυητική επιστολή

0
10

Οριστικοποιείται την Τετάρτη η πώληση του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) στην κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar.

Σύμφωνα με το ethnos.gr, αυτό αναφέρουν πηγές της αγοράς, διευκρινίζοντας ότι το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) θα λάβει την προσαρμοσμένη -στο νέο τίμημα- εγγυητική επιστολή.

Αμέσως μετά θα συγκληθεί διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα αποδεχθεί τη νέα προσφορά της Socar για το 66% του ΔΕΣΦΑ που κατέχουν το Ελληνικό Δημόσιο και τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) μέσω της συμμετοχής του στη ΔΕΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από διαπραγμάτευση μηνών, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων κατάφερε να ανεβάσει το τίμημα της δεσμευτικής προσφοράς της Socar στα 400 εκατ. ευρώ, από τα 305 εκατ. ευρώ που ήταν αρχικά.

Μετά τη συνεδρίαση των μελών της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, κατά την οποία θα γίνει αποδοχή της νέας δεσμευτικής προσφοράς θα ακολουθήσει και η σχετική έγκριση από τα ΕΛΠΕ.

Παράλληλα θα κληθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) να δώσει το «πράσινο φως» για την πώληση, ενώ η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί και από την Κομισιόν πριν από την τελική υπογραφή μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Socar.

 

Σχόλια