Το Αμερικανικό Ναυτικό βομβάρδισε τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο

0
9

Τέσσερις αδρανείς βόμβες έριξε πάνω από τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο το Αμερικανικό Ναυτικό στο πλαίσιο κοινής στρατιωτικής άσκησης που υλοποιεί με την Αυστραλία κάθε δυο χρόνια.

Οι τέσσερις βόμβες, δυο αδρανείς και δυο παροπλισμένες, ερρίφθησαν την Τρίτη από δυο μαχητικά  αεροσκάφη ανοιχτά των ακτών του Κουίνσλαντ, και όπως ανακοινώθηκε δεν εξερράγησαν, ούτε προκάλεσαν προβλήματα στη ναυσιπλοΐα.

Βάσει του αρχικού σχεδίου τα μαχητικά αεροσκάφη θα έριχναν τις βόμβες στο νησί Townshend Island, ωστόσο στην θαλάσσια περιοχή υπήρχαν αρκετά σκάφη, οπότε η επιχείρηση εγκυμονούσε κινδύνους για τους πολίτες.

Στο μεταξύ τα μαχητικά αεροσκάφη ξέμεναν από καύσιμα και έπρεπε να επιστρέψουν αμέσως πίσω στα πλοία, οπότε οι πιλότοι αναγκάστηκαν να ρίξουν τις βόμβες στο νερό, στο θαλάσσιο πάρκο του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου.

Η πιθανότητα έκρηξης των βομβών είναι εξαιρετικά μικρή, ενώ θα ληφθούν μέτρα για την αποκατάσταση της θαλάσσιας περιοχής.

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, που συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, απειλείται από την κλιματική αλλαγή, η ρύπανση και τα ξενικά είδη.

Κάθε χρόνο, προσελκύει πλήθος τουριστών με οικονομικά κέρδη για την τουριστική βιομηχανία της Αυστραλίας που ξεπερνούν τα 6 δις. δολάρια.

Τα μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας μετέδωσαν ότι το Αμερικανικό Ναυτικό σχεδιάζει να περισυλλέξει τις τέσσερις βόμβες, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις για το θέμα.
econews

Σχόλια