Μεταλλαγμένα: ήττα για τη Monsanto – Αποσύρεται από την Ευρώπη

0
26

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Monsanto ανακοίνωσε ότι αποσύρει όλες τις νέες αιτήσεις της για γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες, δεν κατάφερε να κάμψει τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας για την Ευρώπη, Jose Manuel Madero, όλες οι αιτήσεις για νέους τύπους γενετικά μεταλλαγμένων καλλιεργειών που υποβλήθηκαν προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αποσυρθούν τους επόμενους μήνες.

Οι αιτήσεις αφορούσαν νέες καλλιέργειες γενετικά τροποποιημένου αραβόσιτου, σόγιας και ζαχαρότευτλων. Οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές έχουν ήδη ενημερωθεί για την πρόθεση της Monsanto να αποσύρει τα αιτήματά της.

Η απόφαση ελήφθη γιατί οι εμπορικές προοπτικές καλλιέργειας μεταλλαγμένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ελάχιστες και η εταιρεία αποφάσισε να επικεντρωθεί στην επέκταση των υφιστάμενων επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων στην Ευρώπη, που κατά κύριο λόγο αφορούν συμβατικούς σπόρους,.

Ο κ. Madero διευκρίνισε ωστόσο ότι η Monsanto δεν θα αποσύρει το αίτημά της για ανανέωση της έγκρισης του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού MON810, το οποίο είναι ανθεκτικό στα έντομα.

Το καλαμπόκι MON810 είναι η μοναδική μεταλλαγμένη καλλιέργεια στην Ευρώπη, ωστόσο αρκετά κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία και η Πολωνία, θέσπισαν αυστηρή νομοθεσία περιορίζοντας τη χρήση της, λόγω των έντονων αντιδράσεων πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Την περασμένη εβδομάδα αντίστοιχη απαγόρευση επέβαλε και η Ιταλία, επικαλούμενη επιστημονικές μελέτες που υποστηρίζουν ότι η μεταλλαγμένη καλλιέργεια MON810 εγκυμονεί κινδύνους για τη βιοποικιλότητα.
econews

Σχόλια