Κίνα: 35 φωτοβολταϊκά Γιγαβάτ ως το 2015 και πρωτιά στη «μεγάλη κλίμακα»

0
2

Με ρυθμούς εγκατάστασης νέας ισχύος της τάξης των 10 Γιγαβάτ ετησίως, η Κίνα σκοπεύει να πενταπλασιάσει η φωτοβολταϊκή παραγωγή της ως το 2015.

Στόχος του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας είναι η ηλιακή ισχύς να φτάσει τα 35 Γιγαβάτ ως το 2015, στόχος κατά πολύ υψηλότερος από τα 21 Γιγαβάτ που είχε θέσει η Εθνική Υπηρεσία Ενέργειας του ασιατικού γίγαντα.

Το Κρατικό Συμβούλιο ενθαρρύνει επίσης τις συγχωνεύσεις και εξαγορές στην εγχώρια ηλιακή αγορά και καλεί τις τράπεζες να παράσχουν χρηματοδοτηση στους μεγάλους και κερδοφόρους κατασκευαστές ηλιακών πάνελ.

Εξετάζει επίσης τη θέσπιση ενός ευνοϊκότερου καθεστώτος σε επιδοτήσεις και εγγυημένες τιμές.

Η κινεζική βιομηχανία φωτοβολταϊκών βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα σε ΗΠΑ και Ευρώπη όπου έχουν επιβληθεί δασμοί αντιντάμπινγκ.

Παρόλα αυτά η Κίνα αναδεικνύεται στη χώρα με τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ στα φωτοβολταϊκά μεγάλης κλίμακας παγκοσμίως με 132 πάρκα συνολικής ισχύος άνω των 3 Γιγαβάτ, προσπερνώντας τη Γερμανία στη σχετική λίστα.

Η χώρα μας με δύο μεγάλα φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος βρίσκεται στην 15η θέση της σχετικής λίστας που καταρτίζει το Wiki-Solar.

econews

Σχόλια