Ποδήλατο: χάρτινα, ανακυκλωμένα κράνη στους σταθμούς ενοικίασης (video)

0
9

kranos-podilato-103011Λύση για τους ποδηλάτες που αρνούνται να φορέσουν κράνος βρήκαν τρείς φοιτητές, ο Ed Thomas, ο Bobby Petersen, και ο Tom Gottelier, από το Βασιλικό Κολλέγιο Τεχνών στο Λονδίνο.

Οι φοιτητές έφτιαξαν το πρώτο κράνος από χαρτοπολτό, χρησιμοποιώντας εφημερίδες που άφησαν  επιβάτες στο μετρό, τους δρόμους και τα πεζοδρόμια.

Προσθέτοντας μόνο νερό, οι τρείς φοιτητές λιώνουν τις πεταμένες εφημερίδες μέχρι να γίνουν χαρτοπολτός.

Στη συνέχεια επεξεργάζονται τον χαρτοπολτό και φτιάχνουν προστατευτικά κράνη για ποδηλάτες, χωρίς προσθετικά, χημικά, κόλλα ή βλαβερά στοιχεία.

Το μόνο που προσθέτουν στον χαρτοπολτό είναι οργανικά συστατικά, τα οποία καθιστούν το κράνος αδιάβροχο για έξι ώρες.

Το μείγμα παίρνει σχήμα σε καλούπι, θερμαίνεται και στη συνέχεια στεγνώνει. Τέλος τοποθετείται ένα λουρί, ώστε το κράνος να μην φεύγει από το κεφάλι του ποδηλάτη.

Το κόστος παραγωγής είναι εξαιρετικά χαμηλό και στόχος των φοιτητών είναι μια μέρα τα κράνη να διατίθενται δωρεάν και εκείνοι να καλύπτουν τα έξοδά τους από χορηγίες.

Σύμφωνα με τους φοιτητές το χάρτινο κράνος είναι ασφαλές και έχει περάσει τα προκαταρκτικά τεστ για τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας.

Τα κράνη θα μπορούσαν να διατίθενται σε σταθμούς ενοικίασης ποδηλάτων και μετά τη χρήση τους να ανακυκλώνονται και πάλι.

Το λουρί, από υφασμένο, χάρτινο σπάγκο, διασπάται όταν αναμιχθεί, ενώ το κούμπωμα, από ανοξείδωτο χάλυβα, μπορεί απλά να επαναχρησιμοποιηθεί.

Η υπηρεσία μεταφορών του Λονδίνου εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους τρείς φοιτητές, οι οποίοι ελπίζουν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον της Αυστραλίας και του Καναδά, όπου η χρήση κράνους στους ποδηλάτες είναι υποχρεωτιική.

econews

Σχόλια