Ινδία: 22 παιδιά νεκρά από σχολικό γεύμα

0
6

Τουλάχιστον 22 παιδιά έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλα δηλητηριάστηκαν μετά την κατανάλωση δωρεάν γεύματος σε σχολείο στο χωριό Μασράκ, του ινδικού κρατιδίου Μπιχάρ.

Με τη δωρεάν σίτιση επιχειρείται η αύξηση του αριθμού των μαθητών στα σχολεία, ωστόσο η εφαρμογή του προγράμματος δεν είναι ικανοποιητική λόγω προβλημάτων υγιεινής.

Μετά τους τραγικούς θανάτους, εξαγριωμένοι γονείς πυρπόλησαν τέσσερα οχήματα της αστυνομίας, η οποία ήδη ξεκίνησε έρευνες για το περιστατικό. Οι οικογένειες των θυμάτων θα λάβουν ως αποζημίωση 3.370 δολάρια.

Οι υγειονομικές αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς πολλά από τα παιδιά που αρρώστησαν σοβαρά είναι κάτω των 12 ετών.

Σύμφωνα με τον υπουργό παιδείας του κρατιδίου Μπιχάρ η προκαταρκτική έρευνα έδειξε ότι το σχολικό γεύμα ήταν μολυσμένο με φώσφορο, βασικό στοιχείο των λιπασμάτων και των ζωοτροφών, επικίνδυνο για τον άνθρωπο.

Οι Αρχές διερευνούν αν η δηλητηρίαση οφείλεται σε αμέλεια ή δόλο.

Το κρατίδιο Μπιχάρ είναι από τα φτωχότερα και πολυπληθέστερα της Ινδίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που μαθητές επιστρέφουν από το σχολείο με συμπτώματα δηλητηρίασης.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση 1,2 εκατομμύρια σχολεία με 120 εκατομμύρια μαθητές συμμετέχουν στο πρόγραμμα δωρεάν σίτισης, με τις Αρχές να παραδέχονται ότι ο έλεγχος του φαγητού πριν διατεθεί στα παιδιά είναι εξαιρετικά δύσκολος.

econews

Σχόλια