Φωτοβολταϊκά: ευρωπαϊκές φωνές κατά των δασμών στους Κινέζους και παρασκήνιο

0
3

Μέρος του κλάδου των φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη ασκεί πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να αποσύρει τους δασμούς επί των κινεζικών προϊόντων.

Με επιστολή του προς τον Επίτροπο Εμπορίου της Κάρελ ντε Γκουχτ, ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής Solar-Fabrik, Γκύντερ Βάινμπεργκερ ζητά την ακύρωση των δασμών στις εισαγωγές φωτοβολταϊκών κυψελών από την Κίνα στις οποίες στηρίζονται οι εναπομείναντες κατασκευαστές της Ευρώπης για να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Στο πλαίσιο των ενεργειών κατά των δασμών, εκπρόσωποι 30 ευρωπαϊκών εταιρειών φωτοβολταϊκών θα ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες για να υποστηρίξουν ενώπιον της Κομισιόν το αίτημά τους και να αποδείξουν τις αρνητικές επιπτώσεις του μέτρου στον κλάδο.

Ο Βάινμπεργκερ αναφέρεται σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές εταιρείες που είτε μείωσαν την παραγωγή τους όπως οι Solland στην Ολλανδία, Photovoltech στο Βέλγιο και Conergy στη Γερμανία είτε μετέφεραν τις παραγωγικές τους δραστηριότητες στη Νοτιοανατολική Ασία όπως η Q-Cells είτε διέκοψαν ολοκληρωτικά τις δραστηριότητές τους όπως η Bosch.

Υποστηρίζει μάλιστα ότι ο μοναδικός κατασκευαστής κυψελών που θα παραμείνει στην Ευρώπη ως τον Ιανουάριο του 2014 θα είναι η SolarWorld.

Δηλαδή, η ηγέτιδα εταιρεία της ένωσης ProSun που αριθμεί 20 μέλη και υποστηρίζει ακριβώς το αντίθετο τασσόμενη υπέρ των δασμών: ότι τα φθηνά κινεζικά προϊόντα έχουν συντελέσει στην απώλεια 15.000 θέσεων εργασίας στην ΕΕ και στην πτώχευση 60 εταιρειών.

econews

Σχόλια