Ιός Δυτικού Νείλου: στην Αττική το πρώτο κρούσμα – Συναγερμός από τις Αρχές

0
4

Το πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου σε κάτοικο της Αττικής κατέγραψε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Το περιστατικό αφορά σε ηλικιωμένο άνδρα, κάτοικο Ανατολικής Αττικής, με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος δεν αναφέρει ιστορικό πρόσφατης μετακίνησης σε άλλες περιοχές της χώρας.

Δεδομένα εντομολογικής επιτήρησης από την Αττική υποδηλώνουν ότι στη συγκεκριμένη περιοχή έχει αρχίσει η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου από τα τέλη Μαΐου 2013, ενώ πρόσφατα η ομάδα ερευνητών της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενημέρωσε και για την κυκλοφορία του ίδιου ιού στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος των απλών κουνουπιών.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί, ωστόσο οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα και ασθενείς με προβλήματα στο ανοσοποιητικό.

Τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν τόσο τη χρήση  εντομοαπωθητικών ουσιών, σητών, κουνουπιέρων κλπ, όσο και την αποφυγή λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια (γλάστρες κλπ).

Επιπλέον, συστήνεται το πότισμα των φυτών και του γρασιδιού να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες.

Σχόλια