Έτοιμο να φαγωθεί το πρώτο εργαστηριακό μπιφτέκι στον κόσμο

0
17

Το πρώτο χάμπουργκερ του «σωλήνα» θα μαγειρευτεί και θα φαγωθεί σε ζωντανή επίδειξη τον επόμενο μήνα στο Λονδίνο.

Το συνθετικό μπιφτέκι του χάμπουργκερ αποτελείται από 3.000 λωρίδες μυϊκού ιστού, μήκους 3 εκατοστών και πλάτος 1,5 εκατοστού, που αναπτύχθηκαν από βλαστοκύτταρα στο πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία.

Κάθε λωρίδα αναπτύσσεται από βλαστοκύτταρα αγελάδας, τα οποία καλλιεργούνται σε έναν συνθετικό ζωμό με θρεπτικά συστατικά για να μετατραπούν σε μυϊκά κύτταρα.

Κατά τη διάρκεια της επίδειξης ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Mark Post, θα εξηγήσει πώς παρασκευάστηκε το συνθετικό κρέας, υποστηρίζοντας την άποψη ότι το εργαστηριακό προϊόν αποτελεί βιώσιμη εναλλακτική στο μοσχάρι, το χοιρινό ή το κοτόπουλο, κάτι που συνεπάγεται μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την κτηνοτροφία κατά δισεκατομμύρια τόνους.

Το εργαστηριακό κρέας αναμένεται επίσης να προσελκύσει τους χορτοφάγους, καθώς θα μειώσει δραματικά τις σφαγές ζώων.

Ωστόσο η επιτυχία ή αποτυχία του συνθετικού κρέατος θα εξαρτηθεί από την αντίδραση του προσκεκλημένου που θα το δοκιμάσει, η ταυτότητα του οποίου θα αποκαλυφθεί στις 5 Αυγούστου.

Μέχρι σήμερα το μόνο άτομο που δοκίμασε το συνθετικό κρέας είναι ένας Ρώσος δημοσιογράφος που «βούτηξε» ένα κομματάκι κατά την επίσκεψή του στο εργαστήριο του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, ο οποίος ωστόσο δήλωσε πως δεν εντυπωσιάστηκε.

Το εργαστηριακό κρέας ενδεχομένως να μην φαντάζει αρκετά ελκυστικό, ωστόσο μπορεί να ικανοποιήσει την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης για κρέας, η οποία αναμένεται να διπλασιαστεί ως το 2050.

Οι ερευνητές στόχευαν να παρασκευάσουν το πρώτο συνθετικό κρέας εντός του 2012, κάτι που δεν κατάφεραν.

Παρουσιάζοντας την έρευνά τους πέρυσι τον Φεβρουάριο είχαν εκτιμήσει το κόστος παραγωγής του πρώτου συνθετικού μπιφτεκιού στις 200.000 λίρες Αγγλίας, ποσό που θα μειωθεί σημαντικά αν το εργαστηριακό κρέας περάσει στη φάση της βιομηχανικής παραγωγής.

econews

Σχόλια