Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει μια μικρή χώρα ετησίως – "Αθώα" η Κλιματική Αλλαγή

0
9

Η κακή ποιότητα του αέρα και η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν υποβαθμίζουν απλώς την ποιότητα ζωής, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα: στην πραγματικότητα σκοτώνουν.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας κάθε χρόνο δύο εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή της εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ο βασικός ένοχος πίσω από καρδιοπάθειες, λοιμώξεις του αναπνευστικού και καρκίνους φαίνεται ότι είναι τα μικροσωματίδια που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Η έρευνα συνέδεσε επίσης 470.000 θανάτους ετησίως με το όζον που δημιουργείται από τις χημικές αντιδράσεις χημικών ουσίες που εκπέμπονται  από διάφορες βιομηχανίες αναμειγνύονται.

Η πλειονότητα των θανάτων καταγράφεται στη Νότια και Ανατολική Ασία όπου οι πληθυσμοί είναι μεγάλοι και πυκνοί και τα επίπεδα της ρύπανσης υψηλά λόγω της ανεξέλεγκτης εκβιομηχάνισης της οικονομίας.

Σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες, η συγκεκριμένη υποστηρίζει ότι η Κλιματική Αλλαγή δεν επιδεινώνει ιδιαίτερα την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και ως εκ τούτου διαδραματίζει μικρό ρόλο στους θανάτους.

Θερμοκρασία, υγρασία και βροχοπτώσεις επηρεάζουν τις συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων και άλλων ρυπαντών. Παρόλα αυτά οι ερευνητές υπολόγισαν ότι μόνο 1500 θάνατοι προήλθαν από το όζον και ακόμα 2200 από τα μικροσωματίδια όταν ενσωματώθηκαν οι μεταβλητές της κλιματικής αλλαγής.

Για να καταλήξουν στο παραπάνω συμπέρασμα, οι ερευνητές μελέτησαν κλιματικά μοντέλα από το 1850 έως το 2000.

Με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, ορισμένες κυβερνήσεις στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών από βιομηχανίες και ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες άνθρακα.

Από την πλευρά τους τα νοικοκυριά καταφεύγουν σε φίλτρα αέρα και άλλους τρόπους καταπολέμησης της ρύπανσης εσωτερικού χώρου (διαβάστε εδώ πώς να αντιμετωπίσετε τη ρύπανση εσωτερικού χώρου στο σπίτι).

Ως συνήθως η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η αυστηροποίηση των επιπέδων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη βιομηχανία προτείνονται ως οι βέλτιστες λύσεις για την αντιμετώπιση του “θανατηφόρου” προβλήματος.

econews

Σχόλια