Εταιρείες ρούχων outdoor αφαιρούν επικίνδυνο χημικό από τα προϊόντα τους

0
12

Οι κατασκευαστές ρουχισμού και εξοπλισμού βουνού και αναρρίχησης υποκύπτουν στις πιέσεις για μείωση των χημικών που διατηρούν μεν ζεστούς αναρριχητές και ορειβάτες, αλλά βλάπτουν το περιβάλλον.

Ο κλάδος outdoor έχει αναπτυχθεί κατά την τελευταία δεκαετία σε βαθμό τέτοιο που πλέον αντιστοιχεί στο 20% της παγκόσμιας αγοράς σπορ ρούχων.

Μαζί με τις πωλήσεις ήρθαν και αυστηρότεροι έλεγχοι πάνω στη χρήση ουσιών όπως το υπερφθορο-οκτανοϊκό οξύ (perfluorooctanoic acid, PFOA) το οποίο χρησιμοποιείται στην κατασκευή ανθεκτικών και αδιάβροχων ρούχων που δεν “λερώνουν”.

Το PFOA είναι όμως και ένας ανθεκτικός ρυπαντής που δεν διασπάται όταν απελευθερώνεται στο περιβάλλον.

Μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες καταστημάτων ρουχισμού όπως το H&M και το Marks & Spencer έχουν συμφωνήσει να κατασκευάσουν ρούχα εξοπλισμού χωρίς PFOA.

Ωστόσο, πολλές εταιρείες του κλάδου υποστηρίζουν ότι δεν υφίστανται εναλλακτικές τεχνολογίες που θα επέτρεπαν την κατασκευή αντίστοιχων ρούχων με παρόμοιες ιδιότητες, όπως αυτά που περιέχουν PFOA.

Εταιρείες όπως οι Schoeffel, Patagonia και Marmot στρέφονται προς τη λύση παραγωγής προϊόντων με μικρότερη ανθρακική αλυσίδα (με έξι μόρια άνθρακα) τα οποία υποτίθεται ότι διασπώνται ταχύτερα.

Η ένωση εταιρειών European Outdoor Conservation Association η οποία λαμβάνει χρηματοδότηση από εταιρείες παραγωγής ρουχισμού εξοπλισμού για να τα διαθέσει απευθείας σε προγράμματα περιβαλλοντικής προστασίας αναφέρει ότι έχει προσθέσει 19 νέα μέλη στις τάξεις της το 2013, αυξάνοντας τα μέλη κατά 30% σε σύγκριση με πέρυσι.

econews

Σχόλια