ΑΠΕ: «ταφόπλακα» για τις επενδύσεις τα σχεδιαζόμενα μέτρα

1
17

Σε βίαιο θάνατο θα οδηγηθούν οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε περίπτωση που υλοποιηθούν τα μέτρα που σχεδιάζει το ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με το euro2day.gr.

Ήδη οι επενδύσεις στις περισσότερες τεχνολογίες είναι «παγωμένες». Στα φωτοβολταϊκά τα μέτρα που ελήφθησαν μείωσαν σημαντικά τις αποδόσεις, ενώ οι επενδύσεις σε αιολικά, και μικρά υδροηλεκτρικά, που απαιτούν υψηλά κεφάλαια, έχουν πληγεί από την πιστωτική στενότητα του τραπεζικού συστήματος.

Όσο για τις επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά πάρκα, αυτές έχουν σχεδόν εγκαταλειφθεί, αφού χάθηκαν στη γραφειοκρατία.

Ενδεικτικό της εικόνας είναι το γεγονός ότι τον Ιούνιο κατατέθηκαν στη ΡΑΕ μόνο 11 αιτήσεις για νέες μονάδες ΑΠΕ με συνολική ισχύ 26,35 μεγαβάτ.

Εκπρόσωποι ξένων εταιρειών, υποστηρίζουν ότι ακόμη και οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές που έχουν σκοπό να παραμείνουν στην Ελλάδα τελικά θα αναγκαστούν να φύγουν αν ισχύσουν κάποια από τα σχεδιαζόμενα μέτρα.

Όπως αναφέρουν, η αξιοπιστία της χώρας έχει πληγεί σημαντικά λόγω των συχνών αλλαγών του επενδυτικού πλαισίου.

Ως το μέτρο που θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις επενδύσεις στις ΑΠΕ και κυρίως στα αιολικά, θεωρείται η προωθούμενη διάταξη σύμφωνα με την οποία η τιμή πώλησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, θα προσδιορίζεται μετά την υλοποίηση της επένδυσης.

Όπως τονίζουν, η διάταξη αυτή δημιουργεί πρόβλημα καθώς καμία τράπεζα δεν θα δέχεται να χρηματοδοτήσει έργο, η απόδοση του οποίου θα προσδιορίζεται με υπουργική απόφαση μετά από 18-24 μήνες.

Άλλη προωθούμενη διάταξη προβλέπει κατάργηση της ετήσιας αναπροσαρμογής της τιμής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, ρύθμιση που αγνοεί ότι ορισμένες μονάδες ΑΠΕ έχουν σημαντικό κόστος λειτουργίας, σε συνδυασμό με το κόστος των δανειακών κεφαλαίων.

Τέλος σημαντικό στοιχείο αβεβαιότητας αποτελεί και η επιχειρούμενη κατάργηση του καθορισμού των τιμών πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, διαδικασία που θα ορίζεται πλέον με απλή απόφαση του υπουργού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), η νέα αιολική ισχύς που εγκαταστάθηκε το πεντάμηνο του 2013, ήταν μόλις 45,05 MW, δηλαδή αύξηση μόλις 2,8% σε σχέση με το τέλος του 2012. Αν ο ρυθμός αυτός συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους, το 2013 θα είναι η χειρότερη χρονιά για την αιολική ενέργεια στην Ελλάδα μετά το 2004.

Τα φωτοβολταϊκά βρίσκονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα (+687 μεγαβάτ και +84 μεγαβάτ σε στέγες), ωστόσο και εδώ οι ρυθμοί εγκατάστασης νέων μονάδων σημείωσαν πτώση.

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Το net metering και λοιπές αντιαναπτυξιακές ιδέες

  Το Net Metering θα είναι η ταφόπλακα των Α.Π.Ε στην χώρα και της ευελπιστούμενης μέσω αυτών αναπτυξιακής πορείας της χώρας μας. . Το έχω ξαναγράψει αλλά κάποιοι ανεπαρκείς συνεχίζουν να κάνουν κουμάντο στον τόπο μας, ή είναι επαρκείς σε διατεταγμένη υπηρεσία τρίτων και όχι των αναπτυξιακών δυνατοτήτων και αναγκών της χώρας ,συνεχίζουν τον χαβά τους
  Επιμένω ότι ο Συνδυασμός των ευρωπαϊκών κονδυλίων[ΕΣΠΑ] και των κτιριακών φωτοβολταικών[ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΟΙΚΙΑΚΏΝ ] μπορούσε και μπορεί να δώσει αναπτυξιακές προοπτικές στην χειμαζόμενη Βιοτεχνική παραγωγή και να στηρίξει το εισόδημα των δοκιμαζόμενων οικογενειών της χώρας. Ο συνδυασμός κονδυλίων ΕΣΠΑ με τα κτιριακά Φωτοβολταικά και όχι μόνο, διότι έπρεπε να συμπεριληφθούν σε αυτά και οι άλλες μορφές ΑΠΕ, μπορεί να οδηγήσει μέσω της επιδότησης σε χαμηλές τιμές πώλησης το παραγόμενο ρεύμα αλλά να κρατήσει και το project κερδοφόρο.
  Αυτό βέβαια σε συνάρτηση με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και παραγωγικής απασχόλησης .
  Όμως οι ανεπαρκείς και κάποιοι κολαούζοι από δίπλα τους , που προτείνουν χωρίς να ξέρουν την πραγματική Οικονομία η προτείνουν ξέροντας ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα κάποιων και όχι της κοινωνίας και της χώρας ,συνεχίζουν προτάσεις που θα οδηγήσουν σε αδιέξοδο .
  Το Net Metering δεν χρειάζεται να θεσμοθετηθεί διότι είναι ήδη θεσμοθετημένο και μηδέποτε ακυρωθέν μέσω των Νόμων 2244/1994 (αρθ. 1 παρ. 2, αρθ. 1 παρ. 6) και 3468/2006 (αρθ. 2 παρ.6, αρθ. 2 παρ.7, αρθ. 12 παρ.1-2, αρθ. 13 ) περί αυτοπαραγωγών .
  Η ΔΕΗ κάνει πως δεν ξέρει τίποτα για τον Νόμο περί αυτοπαραγωγών ,αρνείται να υπογράψει συμβάσεις και το Υπουργείο την ίδια ώρα ετοιμάζει λύσεις που θα εξυπηρετήσουν τα μεγάλα συμφέροντα .
  Εάν καθιερωθεί το Net Metering με τον τρόπο που πάει να καθιερωθεί ,θα δημιουργούν μεγάλες σειρές κατασκευών από κλειστά club[ετοιμάζεται ήδη η συνεργασία Κοπελούζου –ΔΕΗ ] και οι μικροί ανεξάρτητοι κατασκευαστές θα βρεθούν σε αδυναμία ανταγωνισμού με αυτούς .Αυτά δεν τα βλέπει ο Υφυπουργός η τα βλέπει και αδιαφορεί. Το Net Metering θα είναι μόνο για ευκατάστατους καταναλωτές που θα έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν μόνοι τους την επένδυση ,διότι καμιά Τράπεζα δεν θα δώσει δάνειο για Net Metering αφού δεν θα έχει καμιά εξασφάλιση αποπληρωμής του δανείου .Εδώ σήμερα και με συμβάσεις ισοδύναμες των 4-9000 ετησίως και δεν έδινε ,πόσο μάλλον όταν δεν θα είναι κάποια σοβαρά χρήματα εξασφαλισμένα .Επειδή αναφέρονται στην ΓΕΡΜΑΝΙΑ ως παράδειγμα , ας μάθουν πρώτα με ποιους όρους παίρνει δάνειο ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ και με ποιους ο ΕΛΛΗΝΑΣ .Πάσο είναι το ΦΠΑ των ΓΕΡΜΑΝΩΝ και πάσο των ΕΛΛΗΝΩΝ και άλλα .
  Όσο για την ΚΥΠΡΟ είναι άλλες οι τιμές ,αλλά δεν μπορείς να συγκρίνεις μια πληθυσμιακά με ένα κράτος .
  Θέλουμε να βοηθήσουμε τους έχοντες η τους δοκιμαζόμενους ?
  Το χειρότερο από όλα είναι ότι αυτήν την γραμμή την έβγαλε στην επιφάνεια ο ανεκδιήγητος πλέον ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ [έχω φύγει] ο οποίος υποτίθεται ότι εκπροσωπεί[δεν εκπροσωπεί ούτε νομικά ούτε ουσιαστικά πλέον τίποτα ] τα συμφέροντα των μικρών ενάντια στους μεγάλους .
  Μην μου απαντήσουν ,δεν καταδέχομαι να κάνω διάλογο μαζί τους.
  Όλες οι αναλυτικές προτάσεις μου ,που έχουν υποβληθεί από τον περασμένο ΑΥΓΟΥΣΤΟ υπάρχουν στο blog ARGYRIS SALPEAS .
  Όλα τα άλλα είναι κοροϊδία .
  Αυτά και μη χειρότερα .
  Γιατί τα γράφω όλα αυτά ? μόνο και μόνο για να μην πιστεύουν κάποιοι ότι είμαστε όλοι ηλίθιοι , όπως είναι κάποιες γλάστρες ημερίδων.
  ΑΡΓΥΡΗΣ ΣΑΛΠΕΑΣ

Comments are closed.