«Φουσκωμένοι» λογαριασμοί από την αύξηση του τέλους ΑΠΕ

0
8

Tην αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, πρώην τέλους ΑΠΕ, σε λογικά επίπεδα και το σχέδιο για την αναδιοργάνωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρισμού αποφάσισε χθες με ομοφωνία η ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, σύμφωνα με πληροφορίες της Ημερησίας.

Το ποσοστό αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ δεν έχει γνωστοποιηθεί, ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι έχει καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου η αύξηση, που θα ισχύσει από 1/7/2013, να συγκρατηθεί σε «λογικά επίπεδα», βάσει και των στοιχείων που έχει αποστείλει το υπουργείο προς τη ΡΑΕ με τα μέτρα για την κάλυψη του ελλείμματος του λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμάται ότι η ΡΑΕ έχει κινηθεί στην κλίμακα των 13-15 ευρώ/ Mwh μεσοσταθμικά, αντί του τριπλασιασμού του ΕΤΜΕΑΡ στα 23,5 ευρώ/MWh από 9,32 ευρώ/MWh σήμερα, που ζητούσε ο Λειτουργός της Αγοράς, ΛΑΓΗΕ, για να εξαλειφθεί το έλλειμμα ως το τέλος του 2014.

Όπως δήλωσαν έγκυρες πηγές, με επιστολή του προς τη ΡΑΕ ο υφυπουργός Ενέργειας, Μάκης Παπαγεωργίου, παρενέβη ώστε να υπάρξει περαιτέρω εξοικονόμηση κόστους στη χονδρική αγορά, κάτι που αντανακλά και στο τελικό ύψος της αναπροσαρμογής του ΕΤΜΕΑΡ.

Στην επιστολή του ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «συμφωνούμε με τις υποβληθείσες εξειδικευμένες προτάσεις για την αναδιοργάνωση της χονδρικής αγοράς, υπό το πρίσμα της μείωσης του συνολικού κόστους για το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής».

Σχόλια