Φωτοβολταϊκά και συγκεντρωτική ηλιακή ενέργεια υπερδιπλασιάζονται ως το 2018 – IEA

0
9

Η παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών θα υπερδιπλασιαστεί στα 308 Γιγαβάτ ως το 2018, ενώ η συγκεντρωτική ηλιακή ενέργεια θα τριπλασιαστεί στα 12 Γιγαβάτ κατά το ίδιο διάστημα.

Σύμφωνα με την έκθεση “Renewable Energy Medium-Term Market Report 2013” του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) ο αριθμός των κρατών με περισσότερα από 100 Μεγαβάτ φωτοβολταϊκής ισχύος ως το 2018 θα αυξηθεί σε 65.

Όσον αφορά στην αιολική ενέργεια αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί, φτάνοντας τις 1.220 TWh, από τις 519 TWh που ήταν το 2012. Επιπρόσθετα, τις 358 TWh θα φτάσει η ηλιακή ενέργεια, σε σχέση με τις 100 TWh που ήταν το 2012.
Στις χώρες εκτός ΟΟΣΑ, η αιολική ενέργεια θα αυξηθεί κατά 57%, φτάνοντας τα 559 GW.

Η μείωση του κόστους της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας, όπως και των επίγειων αιολικών, την καθιστά ανταγωνιστική προς τα ορυκτά καύσιμα χωρίς επιδοτήσεις σε αντίθεση με τις υπόλοιπες τεχνολογίες ΑΠΕ που εξαρτώνται από ενισχυτικές πολιτικές για να παραμείνουν ελκυστικές επενδύσεις.

Φωτοβολταϊκά και συγκεντρωτική ηλιακή ενέργεια είναι ανταγωνιστικά σε περιοχές που συναντούν συγκεκριμένα κριτήρια καιρικών συνθηκών και συνθηκών αγοράς.

Όπως αναφέρει ο IEA ο συνδυασμός φωτοβολταϊκών κατά τη διάρκεια της ημέρας και συστημάτων CSP κατά τις απογευματινές ώρες μπορεί να αποδειχθεί ανταγωνιστικός σε κράτη με υψηλό ηλιακό δυναμικό όπου η ζήτηση αιχμής καλύπτεται από ορυκτά καύσιμα στην ηλεκτροπαραγωγή.

Κερδισμένες είναι και οι χώρες που εξάγουν πετρέλαιο, καθώς η φωτοβολταϊκή παραγωγή ενέργειας συμφέρει σε σύγκριση με το κόστος ευκαιρίας της διακράτησης αποθεμάτων πετρελαίου για εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή.

Αλλά και σε τομείς της αγοράς στην Ευρώπη, την Αυστραλία και των ΗΠΑ, το κόστος των αποκεντρωμένων φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι χαμηλότερο από το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που θα πλήρωναν ούτως ή άλλως οι καταναλωτές.

Από την άλλη πλευρά τα ηλιακά-θερμικά συστήματα θα αναπτυχθούν με πιο αργούς ρυθμούς επηρεαζόμενα από τις πολιτικές ενίσχυσης στην Ευρώπη και την ανταγωνιστικότητα της τεχνολογίας στην Κίνα.

Η μελέτη είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του IEA.

econews

Σχόλια