Οριοθέτηση της ΑΟΖ σε συνεννόηση με τους γείτονες θέλει η Κομισιόν

0
7

Έκκληση στα κράτη μέλη να προχωρήσουν αμέσως σε οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) τους, αφού όμως προηγηθεί συμφωνία με τους γείτονές τους, απευθύνει η Κομισιόν στη μελέτη της για τις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα από την αρμόδια επίτροπο Μαρία Δαμανάκη.

Σύμφωνα με Τα Νέα, στη μελέτη για το «Κόστος και όφελος από τη χάραξη θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο» υπάρχουν σαφείς αναφορές στο δικαίωμα των κρατών-μελών να ανακηρύσσουν ΑΟΖ με βάση τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, ωστόσο επισημαίνεται ότι η οριοθέτηση θα πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με τις γειτονικές χώρες.

Βέβαια η Κομισιόν αναφέρει ότι «η κυριαρχία είναι μείζον ζήτημα και οι διαπραγματεύσεις μπορεί να λήξουν χωρίς να επιτευχθεί ποτέ συμφωνία».

Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι η μελέτη στοχεύει σε συνολική ρύθμιση του θέματος των θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο με βάση τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, προβάλλοντας τα πρακτικά οφέλη της ΑΟΖ έναντι της ανοικτής θάλασσας.

Στα οφέλη συγκαταλέγεται και η αλιεία, καθώς η ΕΕ επιχειρεί να ρυθμίσει και την αλιευτική πολιτική της μέσω του θέματος της ΑΟΖ.

Στην ουσία η Κομισιόν επιδιώκει μια συντεταγμένη εκμετάλλευση της θάλασσας στη Μεσόγειο, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή ΑΟΖ, αλλά ΑΟΖ των κρατών-μελών.

Σχόλια