Ιαπωνία: διαρροή ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα αλλά ξανά μπροστά τα πυρηνικά

0
3

fukushima-iaponia-pyrinika-102678Η Ιαπωνία ενδέχεται να θέσει εκ νέου σε λειτουργία διάφορους ατομικούς αντιδραστήρες που αποσύρθηκαν την επαύριο της πυρηνικού δυστυχήματος της Φουκουσίμα, σύμφωνα δηλώσεις με ανώτατου αξιωματούχου που ήρθαν μία ημέρα μετά την παρουσίαση νέων κανόνων ασφαλείας για την αποφυγή παρόμοιων συμβάντων.

Η κατάσταση που επικρατεί στη Φουκουσίμα παρουσιάζει επιδείνωση με τα επίπεδα ραδιενέργειας στα υπόγεια ύδατα να εκτοξεύονται και να προκαλούν ανησυχίες για συγκέντρωση τοξικών υλικών κοντά από την πυρηνική μονάδα κοντά στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση επιχειρεί να ξαναθέσει σε λειτουργία τους ανενεργούς αντιδραστήρες προκειμένου να αποφύγει τις πανάκριβες εισαγωγές ορυκτών καυσίμων που απαιτούνται πλέον για την ηλεκτροπαραγωγή.

Αυτή τη στιγμή μόνο δύο από τους 50 πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ιαπωνίας είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο με τους διαχειριστές να καταθέτουν αίτηση επανεκκίνησης ακόμα δέκα.

Πόσα από τα αιτήματα θα εγκριθούν και πότε θα γίνει αυτό παραμένουν ακόμα άγνωστα.

—Διαρροή ραδιενεργών υδάτων στον Ειρηνικό

Εντωμεταξύ, η κατάσταση στη Φουκουσίμα μόνο σταθερή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς τη Δευτέρα μετρήθηκαν, μεταξύ του κατεστραμμένου αντιδραστήρα 2 και των θαλασσίων υδάτων κάτω από τη μονάδα, επίπεδα ραδιενεργού Κεσίου-134,  90 φορές υψηλότερα σε σύγκριση με τρεις ημέρες πριν

Ειδικότερα εντοπίστηκε κέσιο-134 σε επίπεδα των 9000 μπεκερέλ ανά λίτρο, 150 φορές υψηλότερα από τα επίπεδα ασφαλείας στην Ιαπωνία.

Οι μετρήσεις δείχνουν ότι μολυσμένο νερό διαρρέει από τους αντιδραστήρες προς τη θάλασσα.

Τον Απρίλιο, η Tepco, διαχειρίστρια εταιρεία της μονάδας ανακοίνωσε ότι δεν έχει πλέον χώρο για την αποθήκευση του νερού που χρησιμοποιείται για την ψύξη των αντιδραστήρων και ζήτησε έγκριση για τη διοχέτευση υδάτων χαμηλής περιεκτικότητας σε ραδιενεργά υλικά προς τη θάλασσα, προκαλώντας την άμεση αντίδραση των τοπικών αλιέων.

—Πέθανε ο διευθυντής της μονάδας

Εντωμεταξύ, η  Tepco ανακοίνωσε το θάνατο του πρώην διευθυντή της μονάδας Νταΐτσι της Φουκουσίμα, Μασάο Γιοσίντα από καρκίνο στον οισοφάγο.

Ο Γιοσίντα έγινε γνωστός για την απόφασή του να αγνοήσει τις εντολές της διοίκησης και να κάνει ρίψεις θαλασσινού νερού στους πυρηνικούς αντιδραστήρες εμποδίζοντας την υπερθέρμανσή τους και την εξέλιξη της κατάστασης εκτός ελέγχου.

Ήταν μάλιστα μέλος μιας ομάδας εργαζομένων, τους επονομαζόμενους 50 της Φουκουσίμα, που έμειναν στη μονάδα την ώρα της καταστροφής, αλλά δεν μίλησε ποτέ δημοσίως για την εμπειρία του.

econews

Σχόλια