Τα φτηνά φωτοβολταϊκά πάνελ θα βρεθούν εκτός αγοράς

0
18

Οι Κινέζοι κατασκευαστές που διαθέτουν τα φθηνότερα φωτοβολταϊκά πάνελ έχουν αποτύχει να προσαρμοστούν σε μια αγορά που επιζητά αποδοτικότερα προϊόντα.

Η εκτίμηση ανήκει στον διευθύνοντα σύμβουλο της αμερικανικής SunPower Corp., Τομ Βέρνερ.

Μιλώντας στο Bloomberg ο Βέρνερ υποστήριξε ότι τώρα που οι τιμές των φωτοβολταϊκών πάνελ έχουν καταρρεύσει και αντιστοιχούν σε λιγότερο από το μισό κόστος ενός συστήματος, οι καταναλωτές δεν επιζητούν τα φθηνότερα προϊόντα αλλά την φθηνότερη ηλιακή ενέργεια.

Την ώρα που οι περισσότερες εταιρείες ανταγωνίζονται σε επίπεδο τιμής, η SunPower, δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής φωτοβολταϊκών στις ΗΠΑ εστιάζει στην ενέργεια που παράγουν τα προϊόντα της.

Σε αντίθεση με τους Κινέζους κατασκευαστές που διείσδυσαν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ πουλώντας προϊόντα σε τιμές ακόμα και κάτω του κόστους, η SunPower -με έδρα το Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια- φιλοδοξεί να γίνει ο προμηθευτής με τα αποδοτικότερα πάνελ με στόχο οι πελάτες της να παράξουν περισσότερη ενέργεια σε χαμηλότερες τιμές.

Άλλωστε, οι τιμές των πρώτων υλών κατασκευής του φωτοβολταϊκού εξοπλισμού έχουν διαμορφωθεί σε επίπεδα τέτοια που τα υπόλοιπα κόστη, όπως εργατικά και διαφήμιση αντιστοιχούν πλέον στο μεγαλύτερο μέρος του συνόλου.

Έτσι οι ούτως ή άλλως χαμηλές τιμές του εξοπλισμού θα πάψουν να αποτελούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σύμφωνα με τον Βέρνερ παραχωρώντας τη θέση τους στην ποιότητα.

Τα φωτοβολταϊκά πάνελ της SunPower έχουν αποδοτικότητα 24% με στόχο να φτάσουν το 25% σε μερικά χρόνια.

econews

Σχόλια