ΑΠΕ: 482 εκατ. Ευρώ το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ – 8μηνες καθυστερήσεις στους παραγωγούς

0
5

Σε 482,08 εκατ. Ευρώ ανέρχεται το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ τον Ιούνιο του 2013, σύμφωνα με το τελευταίο μηνιαίο δελτίο που εξέδωσε ο ΛΑΓΗΕ.

Τον Ιούνιο το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ αυξήθηκε κατά 46 εκατ. Ευρώ, από 436 εκατ. Ευρώ το Μάιο, την ώρα που οι καθυστερήσεις πληρωμών προς του παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ φτάνουν πλέον τους οκτώ μήνες δημιουργώντας ένα εκρηκτικό τοπίο στην ενεργειακή αγορά.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΛΑΓΗΕ, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, το σωρευτικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί σε 617 εκατ. στο τέλος του 2013 και σε 1,16 δισ. Ευρώ στα τέλη του 2014.

Ο ΛΑΓΗΕ έχει προτείνει το κόστος να μετακυληθεί στους καταναλωτές με αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλους ΑΠΕ) έως 23,5 Ευρώ ανά Μεγαβατώρα ως τα τέλη του 2014 (μεσοσταθμικά 14 Ευρώ ανά Μεγαβατώρα).

Από την πλευρά του το ΥΠΕΚΑ προτιμά μια μέση λύση που θα περιλαμβάνει περαιτέρω μειώσεις στις εγγυημένες τιμές που απολαμβάνουν οι ΑΠΕ και ειδικά τα φωτοβολταϊκά με “αντάλλαγμα” την επέκταση της χρονικής διάρκειας των συμβάσεων πώλησης ενέργειας στο δίκτυο.

Το ζήτημα είναι ότι οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης καθώς η έκτακτη εισφορά και οι πολύμηνες καθυστερήσεις στην εξόφλησή τους από τον ΛΑΓΗΕ σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτόκια δανεισμού που καταβάλλουν για τη χρηματοδότηση των επενδύσεών τους καθιστούν αδύνατη την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους.

Με άλλα λόγια, υπό την παρούσα κατάσταση, αντί να βγάζουν ένα έστω υποτυπώδες ετήσιο κέρδος πλέον θα πρέπει να χρηματοδοτούν τη λειτουργία των πάρκων από την τσέπη τους.

econews

Σχόλια