Καθαρή ενέργεια το καλύτερο εργαλείο για το ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος

0
11

Μαζικές επενδύσεις στην αιολική ενέργεια κάνει η ιταλική Μαφία με στόχο να ξεπλύνει χρήμα και να επωφεληθεί από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις προς τις ΑΠΕ.

Όπως μεταδίδει το Forbes, η Europol αναφέρει ότι τα αιολικά πάρκα και οι εγκαταστάσεις ανανεώσιμης ενέργειας γενικότερα αποτελούν το δημοφιλέστερο “εργαλείο” για ξέπλυμα “μαύρου” χρήματος.

Το συμπέρασμα εξήχθη από την ανάλυση των οικονομικών δραστηριοτήτων τεσσάρων οικογενειών της Μαφίας στην Ιταλία, οι οποίες αναμειγνύουν έσοδα από παράνομες δραστηριότητες με απόλυτα νόμιμες δραστηριότητες που απολαμβάνουν ευρωπαϊκών επιδοτήσεων.

Όπως αναφέρει το άρθρο το 2012 σημειώθηκε οργασμός στην ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ιταλία, την ώρα που η υπόλοιπη οικονομία βυθιζόταν στην ύφεση, προσθέτοντας 5000 νέες θέσεις εργασίας σε μια χώρα που μαστίζεται από την ανεργία.

Την τελευταία εξαετία, η ιταλική κυβέρνηση έχει επιδοτήσει τους παραγωγούς αιολικής και ηλιακής ενέργειας με 60 δισ. Ευρώ, διπλασιάζοντας και σε ορισμένες περιπτώσεις τριπλασιάζοντας τα έσοδά τους αναφέρει το άρθρο.

Νωρίτερα μες το έτος, οι ιταλικές Αρχές κατάφεραν τη μεγαλύτερη κατάσχεση κατά της μαφίας στην ιστορία, με τα κατασχεθέντα στοιχεία να περιλαμβάνουν δεκάδες εταιρείες ανανεώσιμης ενέργειας συνολικής αξίας 1,2 δισ. Ευρώ.

Ο 57χρονος ιδιοκτήτης τους, Βίτο Νικάστρι, κάποτε επονομαζόμενος ως ο “Άρχοντας του Ανέμου” επένδυσε στην αιολική ενέργεια έσοδα από εκβιασμούς, εμπόριο ναρκωτικών και άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Οι κύριες οικογένειες της ιταλικής Μαφίας, η Κόζα Νόστρα, η Ντρανγκέττα και η Καμόρα από τη Νάπολη κάνουν ετήσιους τζίρους 116 δισ. Ευρώ, περισσότερο από τις ετήσιες πωλήσεις της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας της Ιταλίας, της Eni.

econews

Σχόλια