«Υγρότοποι, μια ιστορία για το νησί μου» – Μικροί δημιουργοί, μεγάλα έργα

0
10

Φαντασία, μεράκι, μοναδική αίσθηση του χιούμορ, δημιουργικότητα, ανιδιοτελής αγάπη για τον τόπο τους και τη φύση, όνειρα για ένα αύριο με τον άνθρωπο σε αρμονική συνύπαρξη με το περιβάλλον. Αυτές είναι οι ψηφίδες του μοναδικού μωσαϊκού που συνέθεσαν οι μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων της Κρήτης που συμμετείχαν στον διαγωνισμό παραμυθιού και βίντεο του WWF Ελλάς, «Υγρότοποι, μια ιστορία για το νησί μου».

Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού που επισφραγίστηκε με μία συγκινητική εκδήλωση στις 7 Ιουνίου 2013, έφερε την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού στην ευχάριστα δύσκολη θέση να επιλέξει τους νικητές ανάμεσα σε 500 περίπου μαθητές που συμμετείχαν και οι οποίοι κατέθεσαν ανά ομάδες συνολικά: 102 παραμύθια σε κείμενο αλλά και 28 βίντεο. Ποιες ήταν όμως οι ιστορίες που ξεχώρισαν;

Ενέργειες της καθημερινότητάς μας που απομυζούν τους φυσικούς μας πόρους. Απλές κινήσεις που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Μια νέα γενιά που αναρωτιέται αν προλαβαίνουμε να σώσουμε τον πλανήτη μας και τον τόπο μας στο «Παρά Πέντε». Αυτή ήταν η ταινία από τους μαθητές του Γυμνασίου Μελεσών που κέρδισε το πρώτο βραβείο στα βίντεο για την οξυδερκή και ευφυή σκηνοθετική ματιά και το ισχυρό της μήνυμα.

Στην γραπτή αφήγηση, το πρώτο βραβείο πήγε στα παιδιά του 1ου Νηπιαγωγείου Μουρνιών για το παραμύθι «Ο Τηλέμαχος και ο δράκος που έγινε βράχος». Εδώ, η αστείρευτη παιδική φαντασία γεννά έναν καλό και ηρωικό δάσκαλο που περνάει σκληρές δοκιμασίες για να καταφέρει να σκοτώσει τον άπληστο δράκο που καταπίνει λαίμαργα το νερό του ποταμού Κεδρισσού.

Η Ελένη Σβορώνου, υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του WWF Ελλάς, δήλωσε σχετικά: «Στα έργα αυτών των παιδιών αποτυπώνεται με συγκινητικό και ευθύ τρόπο η ελπίδα τους για μία διαφορετική ταυτότητα του τόπου τους. Μια ταυτότητα που θα σέβεται και θα αναδεικνύει τη φυσική μας κληρονομιά και τους υγρότοπους, ως τον πραγματικό μας πλούτο. Η φαντασία, το μεράκι και η καθαρή ματιά των παιδιών ανοίγει και τα μάτια των ενηλίκων που έχουν επιλέξει είτε να αγνοούν είτε – δυστυχώς – να καταστρέφουν αυτό που μας δίνει ζωή».

Ενδεικτικά άλλωστε του ενθουσιασμού με τον οποίο περιέβαλαν τον διαγωνισμό εκπαιδευτικοί και μαθητές, είναι τα λόγια του υπεύθυνου καθηγητή από το 5ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, κου Αστρινού Τσουτσουδάκη: «Η χαρά πάντως που βίωσαν τα παιδιά μέσα από αυτόν τον διαγωνισμό και ο στόχος που έθεσαν από την αρχή να το διασκεδάσουν χωρίς να νοιαστούν για τη διάκριση, είναι ήδη το μεγαλύτερο βραβείο που πήραν σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς».

Ο πρωτότυπος αυτός διαγωνισμός εντάσσεται στο πρόγραμμα του WWF Ελλάς για τους νησιωτικούς υγρότοπους και υλοποιείται με την υποστήριξη του Συστήματος της Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον και Coca-Cola Hellas), στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Αποστολή Νερό».

Στόχος του συγκεκριμένου εγχειρήματος υπήρξε να ανακαλύψουν οι μαθητές τους υγρότοπους του νησιού, να εκτιμήσουν την αξία τους (οικολογική, οικονομική, κοινωνική), να τους ερευνήσουν, να απολαύσουν τη φύση και να δημιουργήσουν τη δική τους αφήγηση.

Σχόλια