«Η Γη των Ανθρώπων»: ένα δρώμενο για τα 30 χρόνια του ΑΡΧΕΛΩΝ

0
5

Ένα συμμετοχικό δρώμενο διάρκειας περίπου μιας ώρας για μαθητές Ε’ δημοτικού έως Γ’ Γυμνασίου, βασισμένο σε βασικό εικονογραφημένο κείμενο για τις λειτουργίες της φύσης και το σεβασμό στη ζωή ετοίμασε ο ΑΡΧΕΛΩΝ.

Το πρόγραμμα με τίτλο «Η Γη των Ανθρώπων» -τίτλος δανεισμένος από το ομότιτλο βιβλίο του Antoine de Saint-Exupéry-, σχεδιάστηκε με ευκαιρία τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση του ΑΡΧΕΛΩΝ και θα υλοποιηθεί σε σχολεία της Ζακύνθου, της Πελοποννήσου, της Κρήτης και της Αττικής (γειτονικά με το Κέντρο Διάσωσης) που θα εκδηλώσουν ενδιαφερθούν, κατά το σχολικό έτος 2013-14.

Η παρουσίαση περιλαμβάνει τρία μέρη:
Α’ μέρος: Γνωριμία μέσα από παιχνίδια επικοινωνίας.
Β’ μέρος: Αφήγηση και προβολή από τρεις ερμηνεύτριες.
Γ’ μέρος: Δημιουργία τριών ομάδων συνεργασίας που θα απαντήσουν σε ερωτήσεις που προκύπτουν από την παρουσίαση ή από τις γνώσεις και τα βιώματα των μαθητών.

Ως επιστέγασμα της δράσης, τα παιδιά καλούνται να δώσουν τίτλο σε εικόνα που αφορά την ευθύνη όλων μας για την ευημερία του πλανήτη.

Μέχρι τώρα, το δρώμενο έχει παρουσιαστεί στο Κέντρο ΓΑΙΑ του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, σε σχολεία της Ραφήνας, της Κηφισιάς, του Αλίμου και της Γλυφάδας.

Στις 5 Ιουνίου με αφορμή την Παγκόσμια  Ημέρα Περιβάλλοντος το δρώμενο παρουσιάστηκε στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη με συμμετοχή μαθητών από το δέκα δημοτικά σχολεία της Αθήνας, παρουσία δασκάλων, καθηγητών και γονέων.

Οι συντελεστές του δρώμενου είναι:

Ερμηνείες: Αλεξάνδρα Κόλλια, Δέσποινα Πάνου, Ελένη Τσιούγκου (φοιτήτριες στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών).

Υποστήριξη διαδραστικού παιχνιδιού: Αλέξανδρος Δρίτσουλας (Γεωπόνος) και Γιώργος Σχίζας (τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών).

Σκηνοθεσία: Ηλίας Πίτσικας.

Κείμενο και επένδυση με εικόνες: Άννα Κρεμέζη-Μαργαριτούλη

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ελπίζει στην κεντρική εκδήλωση που θα διοργανώσει για τα 30 χρόνια του το Νοέμβριο, να συμμετάσχουν και μαθητές που έλαβαν μέρος στο πιο πάνω δρώμενο.

Σχόλια