Το ΥΠΕΚΑ διώχνει τα πορνεία από τις περιοχές αμιγούς κατοικίας – Οι αντιρρήσεις

0
74

Απαγόρευσε την ίδρυση πορνείων σε περιοχές αμιγούς κατοικίας το ΥΠΕΚΑ, την ώρα που το ζήτημα προκάλεσε διχογνωμία μεταξύ του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και του Συνηγόρου του Πολίτη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Η Καθημερινή” το ζήτημα ανέκυψε κατόπιν καταγγελίας γυναίκας στη Μυτιλήνη προς τον Συνήγορο του Πολίτη για την άρνηση του Δήμου Μυτιλήνης να της χορηγήσει άδεια ίδρυσης οίκου ανοχής σε περιοχή αμιγούς κατοικίας.

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους υποστήριξε με τη γνωμοδότηση αρ. 205/13 ότι οι χρήσεις που επιτρέπονται στις περιοχές αμιγούς κατοικίας αφορούν την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών των κατοίκων, κατηγορία στην οποία δεν μπορεί να ενταχθεί ο οίκος ανοχής.

Επίσης, ο οίκος ανοχής δεν μπορεί να εγκατασταθεί σε κτήριο που φιλοξενεί κατοικίες και άρα είναι ως επιχείρηση ασύμβατος με την έννοια της περιοχής αμιγούς κατοικίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος η διεύθυνση πολεοδομικού σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ θεώρησε ότι οι οίκοι ανοχής υπάγονται στην κατηγορία των καταστημάτων παροχής προσωπικών υπηρεσιών, όπως καφετέριες, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής τα οποία δεν επιτρέπονται σε περιοχές αμιγούς κατοικίας.

Από την πλευρά του ο Συνήγορος του Πολίτη εξέφρασε την αντίρρησή του του τόσο ως προς το τυπικό σκέλος που δεν θέτει περιορισμούς στις χρήσης γης για την αδειοδότηση των οίκων ανοχής όσο καις ως προς το ουσιαστικό καθώς θεωρείται ότι η επιβολή νέων περιορισμών θα ενισχύσει την ούτως ή άλλως διαδεδομένη παρανομία στο καθεστώς των οίκων ανοχής.

Το ΥΠΕΚΑ διά του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ κ. Σταύρου Καλαφάτη δέχθηκε τη θέση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και απαγόρευσε την ίδρυση οίκων ανοχής σε περιοχές αμιγούς κατοικίας.

Σχόλια