Χορεύει στα Ρίχτερ η Κοζάνη

0
7

Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στην Κοζάνη, ενώ ρωγμές σε σπίτια στην Αιανή, στο Ρύμνιο και στην Αγία Παρασκευή καταγράφηκαν από τους σεισμούς της Τρίτης και της Τετάρτης, μεγέθους 4,7 Ρίχτερ και 4,6 Ρίχτερ αντίστοιχα.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το ethnos.gr, κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), με σεισμολόγο, μηχανικό και γεωλόγο βρέθηκε από προχθές στην Κοζάνη και επιθεώρησε περιοχές γύρω από το επίκεντρο, το οποίο εντοπίζεται στο νότιο άκρο της λίμνης Πολυφύτου.

Από την αυτοψία διαπιστώθηκαν μικρές υλικές ζημιές σε περίπου 15 σπίτια στην Αιανή. Δύο από αυτά έχουν σοβαρότερα προβλήματα από τις ρωγμές.

Οι ρωγμές οφείλονται σε κακοτεχνίες κτισμάτων κοντά στον εστιακό χώρο, αλλά και στον καταστροφικό σεισμό 6,6 Ρίχτερ του 1995.

Οι επιστήμονες τοποθέτησαν έναν επιταχυνσιογράφο στην Αιανή, προκειμένου να παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου και ενημέρωσαν τις αρχές για τη σμηνοσειρά των δονήσεων, που γίνονται αισθητές μέχρι τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα.

Μέχρι χθες αργά το απόγευμα είχαν κατατεθεί 140 αιτήσεις για ζημιές, ενώ το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν σεισμοί μεγέθους 3,5 Ρίχτερ, 2,2 Ρίχτερ και 1,8 Ρίχτερ.

Οι επιστήμονες καθησυχάζουν ότι οι τελευταίοι σεισμοί δεν εκδηλώθηκαν από το ρήγμα του σεισμού του 1995, ούτε σχετίζονται με δημιουργία της τεχνητής λίμνης του Ιλαρίωνα.

Κατά την ομιλία του σε σύσκεψη για το θέμα στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γιώργος Δρακάτος, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας για το σεισμικό φαινόμενο των τελευταίων ημερών στην περιοχή της Κοζάνης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να παρακολουθηθεί.

Σχόλια