Συμφωνία συνεργασίας ΔΕΣΦΑ – TAP για το ελληνικό τμήμα του αγωγού

0
7

Τα πρώτα συγκεκριμένα οφέλη που προκύπτουν για την ελληνική οικονομία από την απόφαση κατασκευής του ΔιαΑδριατικού Αγωγού (TAP) δρομολογεί η υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας στην οποία προχώρησε με τον TAP, ως αποτέλεσμα πολύμηνων διαπραγματεύσεων, ο ΔΕΣΦΑ.

Συγκεκριμένα, ο ΔΕΣΦΑ και ο TAP θα συνεργασθούν στη λειτουργία και συντήρηση του ελληνικού τμήματος του TAP, μήκους 550 χιλιομέτρων,  καθώς   και στην άριστη διασύνδεση και διαλειτουργικότητα των δύο συστημάτων φυσικού αερίου, δηλαδή του αγωγού  TAP και του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, που λειτουργεί ο ΔΕΣΦΑ.

Η εξέλιξη, που συνεπάγεται ενίσχυση των οικονομικών μεγεθών του ΔΕΣΦΑ και ενδυνάμωση του ρόλου του στον γεωπολιτικό χάρτη της ΝΑ. Ευρώπης,  έρχεται σε συνέχεια της υπογραφής της συμφωνίας φιλοξενούσας χώρας μεταξύ της Ελληνικής Πολιτείας και του ΤΑΡ καθώς και της επιλογής του TAP, από την κοινοπραξία που διαχειρίζεται τα κοιτάσματα του Σαχ Ντενίζ, ως του ενδεδειγμένου αγωγού για την μεταφορά  αερίου από την Κασπία στην Ευρώπη.

Ο Δρ. Γιώργος Παπαρσένος, Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ δήλωσε σχετικά: «Η συνεργασία αυτή προκύπτει μετά την εξαιρετικά επιτυχή συμβολή της Ελληνικής Κυβέρνησης στην επιλογή του TAP. Η συνεργασία εντάσσεται στην στρατηγική του ΔΕΣΦΑ για περαιτέρω ανάπτυξη των μη ρυθμιζόμενων υπηρεσιών του στην Ελλάδα και δημιουργεί προϋποθέσεις περαιτέρω επέκτασης των δραστηριοτήτων του ΔΕΣΦΑ εκτός Ελλάδος, στα Βαλκάνια».

Σχόλια