Ιδιωτικοποίηση ΕΥΑΘ: μετωπική για το νερό της Θεσσαλονίκης – Κυβερνητικό “όχι” σε δημοψήφισμα

0
5

eyath-thessaloniki-102436Την παρεμπόδιση της διενέργειας δημοψηφίσματος για την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, που σχεδιάζουν για το προσεχές φθινόπωρο οι δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης, επιχειρεί η κυβέρνηση διά του γενικού γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης την ώρα που οι αντιδράσεις κατά των κυβερνητικών σχεδίων πληθαίνουν και εντείνονται.

Σε απόφασή του, την οποία κοινοποίησε χθες προς το δήμο Θέρμης, ο γγ Αθανάσιος Καρούντζος αποφαίνεται ότι «αντικείμενα τοπικών δημοψηφισμάτων δεν μπορούν να αποτελούν τα θέματα εθνικής πολιτικής, καθώς και εκείνα που συνιστούν περιφερειακές και νομαρχιακές αρμοδιότητες. Τοπικό δημοψήφισμα», συνεχίζει ο κ. Καρούντζος, «μπορεί να διεξαχθεί μόνο για θέμα υπαγόμενο στη σφαίρα αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ» και υπογραμμίζει: «Εξάλλου η απόφαση περί ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ εντάσσεται στη γενικότερη οικονομική πολιτική του κράτους και δεν εμπίπτει στις τοπικές αρμοδιότητες του δήμου Θέρμης».

Από την πλευρά τους οι δεκατέσσερις δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης φέρονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δημοψήφισμα το φθινόπωρο, είτε δώσει το «πράσινο φως» το υπουργείο Εσωτερικών είτε όχι, ενώ οι κινήσεις πολιτών είναι αποφασισμένες «να κάτσουν στο σβέρκο όποιου επιχειρήσει να ιδιωτικοποιήσει το νερό.

Σημειώνεται ότι κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΥΑΘ την περασμένη Παρασκευή, προσκλήθηκαν και παρουσίασαν τις θέσεις τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης ο εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, οι εργαζόμενοι, αλλά και οι εκπρόσωποι της κίνησης «SOSτε το νερό» και της Ένωσης Πολιτών για το Νερό: «Είμαστε εδώ για να ενημερώσουμε το Ταμείο για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ότι η ΕΥΑΘ δεν θα ιδιωτικοποιηθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Θέρμης, κ. Σωκράτης Φάμελος, εκπροσωπώντας την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλονίκης.

—Κίνηση 136

Εντωμεταξύ, συνέντευξη Τύπου έδωσαν την Τρίτη στο Ευρωκοινοβούλιο ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και ο Κ. Νικολάου της «Κίνησης 136» με θέμα την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στην Ελλάδα και την χρήση του νερού ως δημόσιο αγαθό.

Η «Κίνηση 136» δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη από το 2011, με στόχο τη διακοπή των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και την οργάνωση των πολιτών σε συνεταιρισμούς για τον κοινωνικό έλεγχο στις υπηρεσίες νερού.

Ο Νίκος Χρυσόγελος αναφέρθηκε επίσης στη μη ύπαρξη λόγου ιδιωτικοποίησης των εταιρειών ύδρευσης, διότι δεν είναι ελλειμματικές ή αποτυχημένες εταιρείες. Υποστήριξε δε ότι υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης της οικολογικής αποτελεσματικότητάς τους, σε συνεργασία πάντα με τους εργαζομένους τους, καθώς και βελτίωση των επιδόσεων των εταιρειών μέσω της αξιοποίησης προγραμμάτων του Ταμείου Συνοχής την περίοδο 2014-2020.

—Παρέμβαση Αρσένη

Με αφορμή αυτή την άρνηση της κυβέρνησης να θέσει σε δημοψήφισμα την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης, έκανε τις εξής δηλώσεις:

“Η κοινωνία της Θεσσαλονίκης αντιδρά στα παράλογα και επικίνδυνα σχέδια της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Το δημοψήφισμα θα καταγράψει αυτή την αντίδραση. Δε θέλετε να αποτυπωθεί αυτή η αντίδραση; Θέλετε να επιβάλετε την πολιτική σας στην τοπική κοινωνία που διαφωνεί; Φοβάστε οι πολίτες να εκφράσουν την άποψή τους;

Αυτή τη στιγμή με δικαιολογία την οικονομική κρίση και πρόσχημα την εξοικονόμηση εσόδων, ιδιωτικοποιείτε τα κέρδη της ΕΥΑΘ, αλλά κρατάτε για το Δημόσιο τα κόστη της επένδυσης για τη συντήρηση και την επέκταση του δικτύου.

Προωθείτε την πώληση ενός βασικού αγαθού που όπου αλλού έγινε  αποδείχθηκε καταστροφική.

Η προηγούμενη εμπειρία της ιδιωτικοποίησης του νερού στην Ευρώπη δείχνει, πολλαπλασιασμό του κόστους για τους πολίτες, των διακοπών παροχής στα φτωχά νοικοκυριά και μείωση της ποιότητας του νερού με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Πρόσφατα η ΕΥΔΑΠ κίνησε διαδικασία κατάσχεσης του σπιτιού μακροχρόνια ανέργου για οφειλές ύψους 831 ευρώ. Τέτοιες πρακτικές θα γίνουν κανόνας αν ιδιωτικοποιήσουμε το νερό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Πρέπει άμεσα να δοθεί στους πολίτες της Θεσσαλονίκης η δυνατότητα να εκφράσουν τη γνώμη τους για την ιδιωτικοποίηση του νερού τους μέσω του δημοψηφίσματος. Ποιος φοβάται τους πολίτες; Ποιος φοβάται τη Δημοκρατία;”

econews

Σχόλια