Τουρκία: δικαστήριο ακύρωσε την ανάπλαση της πλατείας Ταξίμ

0
6

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης έκρινε παράνομη την Τετάρτη την ανάπλαση της Πλατείας Ταξίμ, ένα αναπτυξιακό σχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης που προκάλεσε κύμα διαδηλώσεων τον Ιούνιο.

Επαγγελματικές ενώσεις Τούρκων αρχιτεκτόνων είχαν υποβάλλει μήνυση με αίτημα την ακύρωση του σχεδίου, που προέβλεπε την καταστροφή του πάρκου Γκεζί, τον μοναδικό πνεύμονα πρασίνου στην πλατεία Ταξίμ, για την ανέγερση εμπορικού κέντρου.

Το δικαστήριο είχε αποφανθεί για την υπόθεση στις 6 Ιουνίου, εν μέσω διαδηλώσεων, ωστόσο η απόφαση ανακοινώθηκε χθες.

Οι περιβαλλοντολόγοι είχαν εκφράσει εδώ και πολύ καιρό την αντίθεσή τους στο σχέδιο του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να αντικαταστήσει το πάρκο με μια ρεπλίκα οθωμανικού στρατώνα, η οποία θα φιλοξενούσε εμπορικό κέντρο. Το σχέδιο επίσης προέβλεπε την ανέγερση τζαμιού και όπερας.

Το δικαστήριο στην απόφασή του επισημαίνει ότι το σχέδιο ανάπλασης δεν είχε την απαιτούμενη συναίνεση των κατοίκων της περιοχής, των επιτροπών για την προστασία του περιβάλλοντος και των διοικητικών αρχών της περιοχής.

Η απόφαση θέτει εν αμφιβόλω το σχέδιο που πολλοί θεώρησαν ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε προσωπικά να φέρει στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση, γεγονός που πυροδότησε τις μαζικές διαδηλώσεις για τον αυταρχικό, όπως χαρακτηρίστηκε, τρόπο που κυβερνά.

Σε αυτό το πλαίσιο, τον Ιούνιο χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν την πλατεία Ταξίμ και τους δρόμους 70 πόλεων αντιδρώντας στην καταστροφή του πάρκου Γκεζί.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ερντογάν είχε δεσμευτεί να μην προχωρήσει τα σχέδια ανάπλασης  έως ότου το δικαστήριο αποφανθεί σχετικά με το έργο.

econews

Σχόλια