Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη: μεγάλη συμμετοχή στο συνέδριο της Capital Link – Ο απολογισμός

0
556

Με μοναδική επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το τρίτο Συνέδριο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Capital Link στην Αθήνα με θέμα: « Ο Άνθρωπος για τον Άνθρωπο » την Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2013 στην Αίγλη Ζαππείου, υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Το Συνέδριο υπογράμμισε τη σημασία του εθελοντισμού, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και πάνω από όλα της ανθρωπιάς στην πορεία για ένα καλύτερο και βιώσιμο μέλλον. Επίσης τόνισε ότι οι εταιρίες και οι άνθρωποι που τις απαρτίζουν για να είναι αποτελεσματικές και κερδοφόρες, χρειάζονται ένα παγκόσμιο όραμα για το ποιες είναι και τι θέλουν, υπεύθυνα προϊόντα και πρακτικές, σωστή επικοινωνιακή στρατηγική, αφοσιωμένους υπαλλήλους και πελάτες οι οποίοι δεσμεύονται να τηρήσουν και να υποστηρίξουν σωστές πρακτικές. Τα προγράμματα ΕΚΕ μπορούν και αποτελούν το συνδετικό κρίκο που κρατά αυτά τα διαφορετικά κομμάτια ενωμένα.

Πρόκειται για μια μοναδική πρωτοβουλία και διοργάνωση της Capital Link, η οποία επιτυγχάνεται χάρη στην υποστήριξη των εταιρειών που συμμετέχουν στο Συνέδριο και η οποία έφερε κοντά στελέχη από τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και ευρύ κοινό με τους εκπροσώπους 100 Συλλόγων από όλη την Ελλάδα, ανοίγοντας ένα δίαυλο άμεσης επικοινωνίας μεταξύ τους και διευκολύνοντας έτσι το δύσκολο έργο που προσφέρουν.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου υπήρχε ειδικά διαμορφωμένος  χώρος όπου οι Φορείς εκπροσωπήθηκαν με τα στελέχη τους, το επικοινωνιακό υλικό τους, ο καθένας σε δικό του τραπέζι και χώρο επιτυγχάνοντας άμεση και αντικειμενική αλληλεπίδραση όλων των ενδιαφερομένων μερών ΕΚΕ.

Ο Πρόεδρος της Capital Link κος Νίκος Μπορνόζης, τόνισε τα εξής:

«Βιώνουμε, εδώ και τέσσερα χρόνια, την πρώτη μεγάλη κρίση του αιώνα μας. Ό Έλληνας πολίτης δοκιμάζεται περισσότερο από ποτέ, η αναξιοπιστία που υπάρχει απέναντι σε θεσμούς και αξίες αυξάνεται όπως και η πεποίθηση ότι το κράτος πρόνοιας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα που δημιουργεί η οικονομική κρίση.

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη εν μέσω κρίσης, θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του κράτους πρόνοιας και να συνεισφέρει καθοριστικά στην κοινωνική συνοχή. Μια επιχείρηση εκτός από την προσήλωση στον οικονομικό της ρόλο οφείλει να είναι και κοινωνικά υπεύθυνη και να φροντίζει για τη διατήρηση και τη διασφάλιση των φυσικών και ανθρωπίνων πόρων.

Η Ε.Κ.Ε. σχετίζεται άμεσα με τους πελάτες και τους προμηθευτές της, τη τοπική κοινωνία, τις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, το περιβάλλον και τέλος, το ίδιο το ανθρώπινο δυναμικό της.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, το 3ο Ετήσιο Συνέδριο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης με θέμα «Ο Άνθρωπος για τον Άνθρωπο» έρχεται να υπογραμμίσει τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα καθώς και τον καθοριστικό του ρόλο στην επίλυση και αντιμετώπιση των πολύπλευρων θεμάτων, συνεπειών της κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Η ενεργοποίηση των πολιτών, η ιδιωτική πρωτοβουλία, ο εθελοντισμός, οι ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους είναι μερικά από τα θέματα που επιλέξαμε να προβάλλουμε φέτος δίνοντας το βήμα σε εταιρείες, φορείς και οργανώσεις οι οποίες θα παρουσιάσουν τις πρακτικές τους και ευελπιστούμε να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση».

—Κεντρικός ομιλητής

Κεντρικός ομιλητής στο Συνέδριο ήταν ο κ. Γιώργος Λογοθέτης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Libra Group. Το Libra Global Internship Program είναι το μόνο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης του είδους του στην Ελλάδα. Σε συνεργασία με το Deree College και το Greek American Foundation, το πρόγραμμα αυτό αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του πνεύματος υποστήριξης που είναι τόσο απαραίτητο στην Ελλάδα, βοηθώντας κάθε χρόνο 35 με 40 ταλαντούχους νέους ανθρώπους να δουν τον κόσμο μέσα από το πρίσμα ενός διεθνούς επιχειρηματικού Ομίλου. Κάθε ασκούμενος λαμβάνει μία θέση εργασίας για διάστημα έως 6 μηνών στον Όμιλο Libra ή σε μία από τις θυγατρικές του παγκοσμίως.

Υπό την ηγεσία του κ. Γιώργου Λογοθέτη, ο Όμιλος Libra έχει  επίσης ιδρύσει και διαχειρίζεται το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας (Hellenic Entrepreneurship Award). Έχοντας δεσμεύσει για το σκοπό αυτό κεφάλαιο  € 5.000.000, ο Όμιλος Libra επιδιώκει να δημιουργήσει ευκαιρίες τόσο για έμπειρους όσο και για εκκολαπτόμενους επιχειρηματίες στην Ελλάδα, παρέχοντας στους νικητές καθοδήγηση, χρηματοδότηση και ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών υποστήριξης για επιχειρήσεις. Τον Απρίλιο αυτής της χρονιάς τέσσερις επιχειρήσεις επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 300 υποψήφιες, ως οι νικητές αυτού του πολυπόθητου βραβείου για το 2013.

Ο κ. Γιώργος Λογοθέτης  μίλησε για τις πολυάριθμες πρωτοβουλίες ΕΚΕ του Ομίλου του, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας (Hellenic Entrepreneurship Award) και το Libra Internship Program, το οποίο έχει ως επίκεντρο την Ελλάδα. Και είπε χαρακτηριστικά « Έχει σχέση με το τι μπορούν να γίνουν και όχι με το τι εμποδίζονται να γίνουν».

Το Συνέδριο τίμησαν επίσης με την παρουσία και ομιλία τους:

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Θανάσης Σκορδάς ο οποίος δήλωσε ότι «Η σύγχρονη αντίληψη για την κοινωνική ευθύνη εφάπτεται με τη λειτουργία της οικονομίας. Για να αναπτυχθεί μια επιχείρηση, χρειάζεται υγιής και ανταγωνιστική αγορά. Χρειάζονται κερδισμένοι μέτοχοι, αλλά και ικανοποιημένοι και αφοσιωμένοι εργαζόμενοι. Χρειάζονται συνειδητοποιημένοι καταναλωτές. Χρειάζεται μια όσο το δυνατόν ευημερούσα κοινωνία. Είναι ανάγκη η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη να λειτουργεί ως έμπρακτη αναγνώριση της συμπληρωματικότητας. Να εκφράζει την ηθική δέσμευση κάθε επιχείρησης, να επιστρέψει ένα μέρος της προστιθέμενης αξίας που έχει αποκομίσει, λειτουργώντας μέσα στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης κοινωνίας».

Επίσης, η  Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας & Σχεδίου Πόλεως του Δήμου Αθηναίων κα. Εύα Κοντοσταθάκου, η οποία εκπροσώπησε το Δήμαρχο Αθηναίων κύριο Γιώργο Καμίνη δήλωσε ότι: «Οι στόχοι της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Αθηναίων δεν σταματούν στην στήριξη των συμπολιτών μας που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση. Εξίσου κρίσιμη για εμάς, είναι η ενδυνάμωση αλλά και η επανένταξη τους. Κι αυτή, αποτελεί μια ιδιαιτέρως σημαντική  επιδίωξη που υπηρετούμε, βεβαίως, και μέσα  από ένα άλλο πλέγμα πρωτοβουλιών και δράσεων, που στοχεύουν στο επόμενο βήμα : να θέσουμε, δηλαδή, πάλι την Αθήνα σε τροχιά ανάπτυξης. Βιώσιμης ανάπτυξης.  Στηρίζοντας την καινοτομία, την  κοινωνική επιχειρηματικότητα,  την περαιτέρω ενίσχυση του τουρισμού και την ανάδειξη της Αθήνας σε δημοφιλή, αυτόνομο τουριστικό προορισμό, δημιουργώντας  νέες θέσεις εργασίας, στοχεύοντας σε ευρύτερες συνεργασίες» .

Τέλος, ο  Πρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε. και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος ο οποίος ανέφερε: «Σήμερα και στα χρόνια που έρχονται, είναι σημαντικό να  αντιληφθούμε τη σημασία της ΕΚΕ σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο. Να την τοποθετήσουμε σε νέες βάσεις, ώστε να συμβάλει στην πορεία διαμόρφωσης μιας νέας επιχειρηματικής κουλτούρας. Να λειτουργήσει ως στρατηγική επιλογή, με στόχο την ανάπτυξη και την ενδυνάμωση όχι μόνο της επιχείρησης, αλλά και της κοινωνίας που την περιβάλλει».

—Θεματικές παρουσιάσεις 

Το Συνέδριο άνοιξε η Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη κα Μαρία Αλεξίου, η οποία δήλωσε: «Η αύξηση της ανεργίας, των κοινωνικών αναταραχών και της διαφθοράς, η κλιματική αλλαγή και η ανεπάρκεια πόρων έχουν οδηγήσει τον κόσμο μας σε μια μεταβατική φάση όπου ο κάθε ένας από εμάς έχει να παίξει έναν σημαντικό ρόλο».

Στο περιβάλλον αυτό, όπου το υφιστάμενο μοντέλο ανάπτυξης είναι υπό αναίρεση, οι επιχειρήσεις οφείλουν να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο των ηγετών τους και λειτουργώντας προβλεπτικά να μετατρέπουν τις προκλήσεις σε ευκαιρίες μέσα από καινοτομίες, συστημική σκέψη, όραμα, ικανότητα διαβούλευσης, αποφασιστικότητα και συνεργασίες.

Με τον τρόπο αυτό οι επιχειρήσεις καλούνται να ηγηθούν των αλλαγών προκειμένου να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η βιώσιμη ανάπτυξη.

Επίσης υπήρξαν παρουσιάσεις από τους:

*Δρ. Μάρκο Λουκογιαννάκη, Γενικό Διευθυντή του Συμβουλίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΣΕΒ, με τίτλο «Βιώσιμη Ανάπτυξη: παράγοντας επιτυχίας για την εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών προϊόντων» ο οποίος δήλωσε: «Το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, μέλος του Περιφερειακού Δικτύου του World Business Council for Sustainable Development, προωθεί την ατζέντα της βιωσιμότητας προς την επιχειρηματική και την πολιτική ηγεσία, στοχεύοντας στη δημιουργία νέων επιχειρηματικών προτύπων που θα εξασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και ένα βιώσιμο κόσμο για όλους. Στα πλαίσια αυτά, η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη δεν αντιμετωπίζεται πλέον με όρους φιλανθρωπίας αλλά, μέσω αυτής, προωθείται η βιώσιμη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων, η οποία χτίζεται στα θεμέλια της εξωστρέφειας και της οικονομικής ανάπτυξης.»

*κ. Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλο , Διευθύνοντα  Σύμβουλο της  Close the Loop με τίτλο «Η Σημασία της Οικολογικής Σήμανσης ως πρακτική καινοτομίας και διαφοροποίησης» ο οποίος «ανέδειξε τα βασικά χαρακτηριστικά των οικολογικών σημάτων καθώς και τις σχετικές διεθνείς τάσεις. Στη συνέχεια ανέλυσε  τη σχέση της Ανάλυσης Κύκλου Ζωής με την οικολογική σήμανση και κυρίως με την Περιβαλλοντική Δήλωση Προϊόντος, ενώ παρουσίασε  επιτυχημένα παραδείγματα  εφαρμογής τους. Τέλος, παρουσίασε πρόσφατα αποτελέσματα από ερευνητικό έργο για την οικολογική σήμανση και το ρόλο της στην στρατηγική της επιχείρησης. »

*κ. Φώτη Κουρμούση, Πρόεδρο Ένωσης Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδας, Advisor, UNEP FI με τίτλο «Η συμβολή της ΕΚΕ στην αειφόρο ανάπτυξη : το περιβάλλον ως μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας» ο οποίος υπογράμμισε τα εξής  : «Απαιτείται πλέον ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο να αξιοποιεί το περιβάλλον ως μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας, με σκοπό την επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης της χώρας.  Η ενσωμάτωση της ΕΚΕ στην επιχειρηματική δραστηριότητα, με την υιοθέτηση περιβαλλοντικών πρακτικών και προώθηση πράσινων προϊόντων, οδηγεί τελικά στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και απώτερα στην αειφόρο ανάπτυξη της Ελλάδας, αφού οι επιχειρήσεις αποτελούν την κινητήρια δύναμη της οικονομίας.»

*κ. Περικλή Βασιλόπουλο, Υπεύθυνο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΕΡΤ Α.Ε. & Αντιπρόεδρο της Ένωσης Πολιτών για τη Παρέμβαση, ο οποίος αναφέρθηκε στο «Ρόλο των ΜΜΕ στην Προώθηση του Εθελοντισμού και της Κοινωνικής Συμμετοχής» και δήλωσε ότι: «Ο ρόλος των ΜΜΕ και ιδίως των ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών στην προώθηση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και του Εθελοντισμού είναι εξαιρετικά σημαντικός και προβλέπεται να γίνει πολυεπίπεδος και οριακά καθοριστικός. Ζώντας στην εποχή του Καπιταλισμού της Δημοσιότητας και της Κοινωνίας της Γνώσης τα ΜΜΕ βρίσκονται στον κορμό του κυκλοφοριακού συστήματος των σύγχρονων κοινωνιών. Κανένα επιμέρους υποσύστημα της κοινωνίας δεν μπορεί να λειτουργήσει ομαλά χωρίς αυτά.»

*Τέλος, από την κα Ευγενία Θάνου, Γενική Διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου, η οποία αναφέρθηκε στη « Σημασία της ΕΚΕ από την πλευρά των Μ.Κ.Ο» και η οποία σχολίασε ότι: «Η ύπαρξη της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης δεν είναι μόνο χώρος ζωτικής σημασίας για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αλλά και πεδίο προβληματισμού και διαλόγου που απασχολεί ολόκληρη τη κοινωνία. Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως οι Γιατροί του Κόσμου αποτελούν παγκοσμίως ίσως την πιο δυναμική μορφή έκφρασης της Κοινωνίας των Πολιτών».

—Από πλευράς εταιρειών υπήρξαν παρουσιάσεις από:

Τον κ. Γιώργο Τσαπρούνη, Διευθυντή Εταιρικών Σχέσεων της WIND Ελλάς, οποίος μίλησε για το πρόγραμμα «Run Greece: Ένας Αγώνας Αλληλεγγύης» και τόνισε ότι: «Η WIND έχει ταυτιστεί με το δρομικό κίνημα δίνοντας το παρών σε πολλές σημαντικές διοργανώσεις λαϊκών αγώνων δρόμου της χώρας. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουμε στη διάδοση του αθλητισμού για όλους, τονίζοντας παράλληλα βασικές αξίες όπως η προσπάθεια, η συμμετοχή και η κοινωνική αλληλεγγύη. Παράλληλα, η WIND προσδίδει στο θεσμό Run Greece ένα έντονο κοινωνικό αποτύπωμα μέσα από τη συγκέντρωση και προσφορά χρημάτων εκ μέρους κάθε δρομέα σε τοπικούς κοινωνικούς φορείς. Επόμενοι σταθμοί του Run Greece  η Πάτρα (6/10) και η Λάρισα (20/10), όπου ΣΕΓΑΣ & WIND προσκαλούν όλους τους πολίτες να λάβουν μέρος και να στείλουν ένα δυνατό μήνυμα κοινωνικής αλληλεγγύης ».

Την κα Ελευθερία Πατακάκη, Προϊσταμένη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ALPHA BANK, που αναφέρθηκε στη «Σημασία του Εθελοντισμού και της συμμετοχής των εργαζομένων σε προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης» και σχολίασε ότι: «Οι Εργαζόμενοι της Alpha Bank αποτελούν το πολυτιμότερο κεφάλαιό της, καθώς  η ανάπτυξή της εξαρτάται από τις ικανότητες και τη συμμετοχή τους στην επίτευξη των στόχων της. O εθελοντισμός, η ανιδιοτελής συμμετοχή, η ομαδικότητα και η προσφορά, αποτελούν κατευθυντήριες γραμμές για την Τράπεζα, προκειμένου να σχεδιάσει και να οργανώσει αντίστοιχα προγράμματα. Άλλοτε με περιβαλλοντική ευαισθησία και άλλοτε με διάθεση κοινωνικής προσφοράς, οι Άνθρωποι της Τραπέζης και μέλη των οικογενειών τους, μαζί,  συμμετέχουν ενεργά, προωθώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εταιρική κουλτούρα ».

Την κα Τινίτα Γεωργαντζή, Διευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Εμπειρίας Πελατών της  Microsoft Ελλάς, με τίτλο «Παρέχοντας εφόδια στην νεολαία «Microsoft YouthSpark»». «Η κα. Γεωργαντζή εστίασε στο θέμα της νεανικής ανεργίας επισημαίνοντας το διαρκώς αυξανόμενο χάσμα ευκαιριών, ανάμεσα σε εκείνους που έχουν τις δεξιότητες και τις ευκαιρίες να επιτύχουν και σε εκείνους που τις στερούνται. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της παρουσίασε το πρόγραμμα ΕΚΕ Microsoft YouthSpark το οποίο έχει ως στόχο να δημιουργήσει σε ορίζοντα τριετίας ευκαιρίες για 300 εκατομμύρια νέους σε περισσότερες από 100 χώρες. Μέσα από καινούριες ή ανανεωμένες δράσεις η Microsoft φιλοδοξεί να βοηθήσει τους νέους προσφέροντάς τους μεγαλύτερες ευκαιρίες σε επίπεδο εκπαίδευσης, απασχόλησης και επιχειρηματικότητας. Το GetBusy.gr είναι μία δράση στα πλαίσια του Microsoft YouthSpark, η οποία σε 6 μήνες άγγιξε πάνω από 45 χιλιάδες νέους Έλληνες και χρήζει πλέον πανευρωπαϊκής αναγνώρισης ως βέλτιστη πρακτική. »

Την κα Φωτεινή Μαλτέζου, Προϊσταμένη Τμήματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης Ν.Ε. του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, με τίτλο «“Ενέργεια για Ζωή’» η οποία σχολίασε : «Το ‘Ενέργεια για ζωή’ πέρα από το γεγονός ότι συμπυκνώνει το μήνυμα της αποστολής μας (mission statement), συνοψίζει και μια σειρά από δράσεις – ενέργειές μας, με επίκεντρο τον άνθρωπο, τις τοπικές κοινωνίες αλλά και την Ελλάδα του σήμερα όπου  η αδυναμία από πλευράς πολιτείας, στο πεδίο της κοινωνικής μέριμνας, είναι περισσότερο παρά ποτέ ορατή. Μέσα από τη στρατηγική μας για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη αναπτύσσεται ένα καθεστώς αρμονικής συνύπαρξης (symbiotic relationship) στο οποίο η επιτυχία της εταιρίας και η ευημερία της τοπικής κοινωνίας ενδυναμώνονται παράλληλα μέσα από διεργασίες αμοιβαιότητας, διαφάνειας και διαχρονικότητας.»

Την κα Μαργαρίτα Γκαμαλέτσου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας της ΕΥΔΑΠ, με τίτλο «Το μέλλον του νερού με τα μάτια ενός παιδιού: περιβαλλοντικό πρόγραμμα για παιδιά από την ΕΥΔΑΠ», η οποία αναφέρθηκε «στη σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης για την διαμόρφωση υπεύθυνων πολιτών στο μέλλον, και μίλησε διεξοδικά για το όραμα, τους στόχους, τη στρατηγική και τη μεθοδολογία του περιβαλλοντικού προγράμματος της ΕΥΔΑΠ ‘’Το μέλλον του νερού με τα μάτια ενός παιδιού’’ που προσφέρεται από την Εταιρεία περισσότερα από 20 χρόνια ».

Την κα Κατερίνα Περίσση, Προϊστάμενο Τμήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, Διεύθυνση Εταιρικής Επικοινωνίας του Ομίλου ΟΤΕ, με τίτλο «Οι εγκαταστάσεις ΟΤΕ/COSMOTE στην Παιανία- Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική Διαχείριση στην Πράξη», η οποία μίλησε για το νέο συγκρότημα κτιρίων ΟΤΕ / COSMOTE στην Παιανία και δήλωσε  : «Στην κατεύθυνση της ορθολογικής χρήσης και εξοικονόμησης ενέργειας, το κτίριο αυτό έχει χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση και ενσωματώνει στοιχεία βιοκλιματικού σχεδιασμού. Είναι το πρώτο κτίριο στην Ελλάδα που πιστοποιήθηκε (level Gold) κατά LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) και έχει εξασφαλίσει Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης κατηγορίας Α σύμφωνα με τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ)»

Την κα Ναυσικά Ζευγώλη, Υπεύθυνη Τμήματος Βιώσιμης Ανάπτυξης & Κοινωνικής Συνεισφοράς της Vodafone με τίτλο «Συμβάλλοντας στη Βιώσιμη Ανάπτυξη μέσα από την τεχνολογία, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της κινητής επικοινωνίας», η οποία σχολίασε τα εξής: «Στη Vodafone έχουμε στόχο να ανταποκρινόμαστε ουσιαστικά στις σημερινές προκλήσεις, παραμένοντας προσηλωμένοι στις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Αναπτύσσουμε ολοκληρωμένα προγράμματα που εξασφαλίζουν ότι η εταιρεία συνεχίζει να λειτουργεί υπεύθυνα και να κάνει αποδοτική χρήση των φυσικών πόρων (της ενέργειας και των υλικών). Παράλληλα, συμβάλλουμε ουσιαστικά στη Βιώσιμη Ανάπτυξη αξιοποιώντας συστηματικά, την τεχνολογία, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, μέσα από λύσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων με παράλληλα οφέλη για το περιβάλλον, καθώς και για τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας, όπως για παράδειγμα μέσα από το πρόγραμμα της Τηλεϊατρικής.»

Τον κ. Παναγιώτη Παπαδημητρίου, Διευθυντή Εταιρικής Ποιότητας του Διεθνή Αερολιμένα  Αθηνών Α.Ε., με τίτλο «Διαφάνεια ή Διαφήμιση; – Ο πραγματικός Ρόλος των Απολογισμών Βιωσιμότητας» και αναφέρθηκε στην πραγματική αξία των Απολογισμών Βιωσιμότητας ως εργαλείο εταιρικής διακυβέρνησης. Ο κ. Παπαδημητρίου σχολίασε ότι «Οι Απολογισμοί Βιωσιμότητας που καταρτίζονται με βάση τα σχετικά διεθνή πρότυπα προωθούν τη διοίκηση βάσει αξιών και τη διαφάνεια στην επικοινωνία. Με αυτό τον τρόπο προάγουν την υπεύθυνη στάση και συντελούν στην αναγνώρισή των εταιρειών από τους συμμετόχους τους.»

Την κα Εύη Ιωαννίδου,  Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων & Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου Eurobank η οποία αναφέρθηκε στη «Νεανική Επιχειρηματικότητα – Πρόγραμμα egg – enter•grow•go»: «Το Πρόγραμμα egg – enter*grow*go είναι μία πρωτοβουλία Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Eurobank και του Corallia για την τόνωση της νεανικής επιχειρηματικότητας. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο Πρόγραμμα επιτάχυνσης της επιχειρηματικής δράσης το οποίο απευθύνεται σε νεανικές ομάδες με δημιουργικές και καινοτόμες ιδέες. Το Πρόγραμμα έχει διάρκεια 12 μήνες και παρέχει στις ομάδες κτηριακή υποδομή υψηλών προδιαγραφών, συμβουλευτική καθοδήγηση από ένα καταξιωμένο δίκτυο μεντόρων, επιχειρηματική κατάρτιση και υποστηρικτικές υπηρεσίες. Το πρώτο σημείο του προγράμματος λειτουργεί ήδη από το Μάιο στην Αθήνα και αναμένεται η επέκτασή του και σε άλλες πόλεις.»

Και τέλος, την κα Κωνσταντίνα Βιτωράτου, «Συνήγορο  του Πελάτη» της  Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος με τίτλο: «Συνήγορος του Πελάτη» της ΕΤΕ: Πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε»  η οποία ανέφερε τα εξής: «Η επιτυχής λειτουργία του «Συνηγόρου του Πελάτη» της Εθνικής αντανακλά τις γενικότερες δράσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας που αναλαμβάνει η ΕΤΕ, εφαρμόζοντας έναν νέο κώδικα συναλλακτικής συμπεριφοράς. Στον Όμιλο της Εθνικής προσπαθούμε καθημερινά να κάνουμε Πράξη την Ιδέα «ο Άνθρωπος για τον Άνθρωπο». Ο «Συνήγορος του Πελάτη» της Εθνικής, διαμεσολαβεί μεταξύ Πελάτη και Οργανισμού αναζητώντας την καλύτερη δυνατή λύση στη διευθέτηση τυχόν σημείων τριβής κατά τη συναλλακτική διαδικασία. Η αποδοχή του «Συνηγόρου» από τους Πελάτες μας σαν τον «Δικό τους Άνθρωπο», καλλιεργεί έναν ενάρετο κύκλο αλληλεπίδρασης ανταμείβοντας κάθε προσπάθειά μας στην επίτευξη Συμπόρευσης Πελάτη και Οργανισμού και Ανατροφοδότησης της Σχέσης Εμπιστοσύνης μεταξύ τους.»

Τέλος υπήρχε θεματική ενότητα για την κοινωνική προσφορά των Ελληνικών Επιχειρήσεων στην Ελλάδα της κρίσης στην οποία συμμετείχαν :

 *Η κα Μανίνα Μενιδιάτη, Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της Citi Ελλάδος

*Η κα Σοφία Ρώτη, Τομεάρχης Κλάδου Περιβάλλοντος Διεύθυνσης Στρατηγικής της ΔΕΗ Α.Ε. και

*Η κα Μαρία Σχοινά, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας της ΔΕΣΦΑ Α.Ε.

Η κα Μανίνα Μενιδιάτη, δήλωσε ότι : «οι κοινωνικές προτεραιότητες της Citi διαμορφώνονται με βάση τις ανάγκες της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας και λαμβάνουν τοπική χροιά, προσαρμοζόμενες στις συνθήκες της κάθε χώρας. Το πρόγραμμα ΕΚΕ της Citi Ελλάδας αναπτύσσεται εδώ και μία δεκαετία και περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν στο φιλανθρωπικό έργο, το περιβάλλον και τον εθελοντισμό, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα προγράμματα οικονομικής εκπαίδευσης καθώς και στη νέα μελέτη για την απασχολησιμότητα των νέων που χρηματοδοτεί το Citi Foundation και υλοποιεί το Τμήμα Εφαρμοσμένης Έρευνας του ALBA Graduate Business School at The American College of Greece.»

Η κα Σοφία Ρώτη, δήλωσε τα εξής: «Τα Υδροηλεκτρικά Έργα της ΔΕΗ είναι έργα πολλαπλής χρήσης και ωφελιμότητας, γιατί πέραν της ενεργειακής τους σημασίας ικανοποιούν ανάγκες ύδρευσης, άρδευσης, αναψυχής κλπ. Τα φράγματα συνεισφέρουν στην αναβάθμιση των παρακείμενων περιοχών, δημιουργώντας λίμνες και υγροβιότοπους. Οι λίμνες αξιοποιούνται ως τόποι αναψυχής, τουριστικής εκμετάλλευσης και ανάπτυξης δραστηριοτήτων όπως είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες, το ψάρεμα και τα θαλάσσια σπορ, το δε περιβάλλον της τεχνητής λίμνης ευνοεί τον εμπλουτισμό και την ενδυνάμωση των εθνικών οικοσυστημάτων»

Η κα Μαρία Σχοινά, δήλωσε τα εξής: «Ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2007. Η αποστολή της εταιρείας μας είναι η λειτουργία, η συντήρηση, η διαχείριση και η ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου προκειμένου να εξυπηρετούνται απρόσκοπτα οι ανάγκες των χρηστών κατά τρόπο ασφαλή, επαρκή, αξιόπιστο και οικονομικά αποδοτικό.

O ρόλος του ΔΕΣΦΑ, ως Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος φυσικού αερίου τον τοποθετεί στην αλυσίδα των επιχειρήσεων της χώρας με σημαντική περιβαλλοντική και κοινωνική συνεισφορά : μέσω του προγράμματος ανάπτυξης των υποδομών, αυξάνονται συνεχώς οι περιοχές, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο.

Παράλληλα, ο ΔΕΣΦΑ, πέραν από αυτό το γενικό χαρακτηριστικό που συνοδεύει τη λειτουργία του, έχει να επιδείξει σημαντικές περιβαλλοντικές επιδόσεις και αποτελεσματικές πρακτικές συνεργασίας με τις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται. ‘Έχοντας λοιπόν ως στόχο του τη λειτουργία του σε αρμονία με την κοινωνία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία  στα θέματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Όραμα του ΔΕΣΦΑ είναι να συνεισφέρει καθοριστικά στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, με συμβολή στη βελτίωση της ποιότητας των συνανθρώπων μας».

Δράση συλλογής φαρμάκων σε συνεργασία  με τους  « Φαρμακοποιούς του Κόσμου» .

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του Συνεδρίου, διοργανώθηκε κοινωνική δράση συλλογής φαρμάκων σε συνεργασία  με την Οργάνωση «Οι Φαρμακοποιοί του Κόσμου». Τα φάρμακα διατέθηκαν στο Άσυλο Ανιάτων το οποίο ιδρύθηκε το 1893 από το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Αδελφότητα των Θυγατέρων του Επουρανίου Βασιλέως» και αρχικά περιέθαλπτε τους ασθενείς του από ιδιωτικούς εράνους. Σήμερα  το Ίδρυμα περιθάλπει 260 ασθενείς από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι πάσχουν από παραπληγίες, τετραπληγίες, εγκεφαλοπάθειες, σκλήρυνση κατά πλάκας και παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος με κύριο χαρακτηριστικό τις διαταραχές κινητικότητας.

Το 80% των ασθενών είναι κατάκοιτοι και ακρατικοί, ηλικίας από 18 ετών και άνω. Για τη περίθαλψη τους εργάζονται  170 άτομα (ιατροί, φυσικοθεραπευτές, νοσοκόμοι κ.λπ.), προσφέροντας 24ωρη υποστήριξη.

Σχόλια