Ζώνη Αστικού Αναδασμού Πικερμίου – Ραφήνας: λύση με "Τράπεζα Γης" ψάχνει το ΥΠΕΚΑ

0
33

Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος προήδρευσαν σήμερα σε σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ για το θέμα της Ζώνης Αστικού Αναδασμού Πικερμίου – Ραφήνας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εκεί ο Αυτόνομος Οικοδομικός Συνεταιρισμός Αξιωματικών (ΑΟΟΑ).

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος, ο Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Ιωάννης Ηλιόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Σωκράτης Αλεξιάδης και υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο Υπουργείων. Στην έναρξη της σύσκεψης ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το ζήτημα της Ζώνης Αστικού Αναδασμού Πικερμίου – Ραφήνας απασχολεί εδώ και 40 χρόνια την Ελληνική Πολιτεία και ένα μεγάλο μέρος των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι ίσως το πιο σύνθετο πρόβλημα όσον αφορά τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, διότι η περιοχή έχει πολλά καθεστώτα προστασίας. Απόφασή μας είναι να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα ριζικά και αποτελεσματικά. Βασικό εργαλείο για την επίλυση του ζητήματος είναι ο νέος θεσμός της Τράπεζας Γης, τον οποίο για πρώτη φορά θεσμοθετούμε εντός του Ιουλίου. Η Τράπεζα Γης είναι ένα βασικό αναπτυξιακό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την επίλυση των προβλημάτων των οικοδομικών συνεταιρισμών όλης της χώρας».

Το εγχείρημα της επίλυσης του ζητήματος της ΖΑΑ Πικερμίου – Ραφήνας απαιτεί νομοθετικές ρυθμίσεις, διοικητικές συνέργειες και συντονισμό υπηρεσιών. Μετά από συντονισμένη προσπάθεια έξι μηνών, παρουσιάζεται ένα συγκροτημένο και μελετημένο σχέδιο επίλυσης του ζητήματος που χρονίζει επί 40 χρόνια.

Η λύση δίνεται στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού και βασίζεται τόσο σε ανταλλαγές ακινήτων όσο και στο θεσμό της «Τράπεζας Γης».

Ένα τέτοιο πλέγμα ρυθμίσεων θα δώσει λύσεις τόσο στο συγκεκριμένο πρόβλημα του ΑΟΟΑ, όσο και γενικότερα σε ζητήματα οικοδομικών συνεταιρισμών και ιδιωτικής πολεοδόμησης. Επειδή το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πολύπλοκο, καθώς η συνολική έκταση της ΖΑΑ (Ζώνης Αστικού Αναδασμού) Πικερμίου – Ραφήνας περιλαμβάνει ιδιοκτησίες πολλών συνεταιρισμών, πολλών ιδιωτών αλλά και πολλά καθεστώτα προστασίας (δάση, ζώνη προστασίας Πεντελικού Όρους, αρχαιολογικούς χώρους), το ΥΠΕΚΑ εξετάζει το θέμα ως σημείο αναφοράς της μεταρρύθμισης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά χρόνια προβλήματα, χωρίς να θίγονται εκτάσεις αμιγούς περιβαλλοντικής προστασίας.

Στόχος είναι, μέσω της πολεοδομικής και χωροταξικής μεταρρύθμισης, να ενισχυθεί η θωράκιση των προστατευόμενων εκτάσεων, με απόλυτο σεβασμό στις συνταγματικές προβλέψεις και τα ιδιοκτησιακά και περιουσιακά δικαιώματα των πολιτών.

Σχόλια