Ρωσικός πύραυλος συνετρίβη στο Καζακστάν – Τοξικό καύσιμο στον αέρα (video)

0
7

Ένας μη επανδρωμένος ρωσικός πύραυλος, που μετέφερε τρεις δορυφόρους, συνετρίβη λίγο μετά την εκτόξευσή του από το Μπαϊκονούρ του Καζακστάν, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24 μετέδωσε εικόνες με τον ρωσικό πύραυλο Proton-M booster να αποκλίνει από την πορεία του δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του.

Ο πύραυλος τυλίχθηκε στις φλόγες στον αέρα και συνετρίβη σε μια γιγάντια μπάλα φωτιάς κοντά στη βάση εκτόξευσης.

Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Interfax, το προσωπικό που βρισκόταν στη βάση όταν σημειώθηκε το περιστατικό, επέζησε και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες.

Οι Αρχές του Καζακστάν εξετάζουν το ενδεχόμενο να εκκενώσουν τις κοντινές πόλεις της αραιοκατοικημένης περιοχής του ατυχήματος, καθώς το τοξικό καύσιμο του πυραύλου που κάηκε στον αέρα εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία.

Οι οικονομική ζημιά από την απώλεια των τριών δορυφόρων αγγίζει τα 200 εκατομμύρια δολάρια.

Η συντριβή του πυραύλου ενδέχεται να οφείλεται σε πρόβλημα στη μηχανή ή στο σύστημα καθοδήγησης.

Η Ρωσία αυξάνει τις δαπάνες της για την εξερεύνηση του διαστήματος και σχεδιάζει να στείλει έναν δορυφόρο στη Σελήνη το 2015, ωστόσο το διαστημικό της πρόγραμμα τα τελευταία χρόνια παραμένει στάσιμο κυρίως λόγω κακοτεχνιών και τεχνικών προβλημάτων, όπως η συντριβή του πυραύλου σήμερα στο Καζακστάν.
econews

Σχόλια