Τα αρχαιότερα λουλούδια σε μνήμα 14.000 ετών

0
12

Τα αρχαιότερα παραδείγματα τάφων, όπου οι νεκροί ενταφιάζονταν μαζί με λουλούδια, ανακάλυψαν ερευνητές του πανεπιστημίου της Χάιφα στο σπήλαιο Ρακεφέτ, στο όρος Κάρμηλο στο Ισραήλ.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα από φυτά και χώμα σε Μεσολιθικούς τάφους και όπως διαπίστωσαν οι νεκροί θάβονταν ανάμεσα σε στρώσεις λουλουδιών, προσεκτικά τοποθετημένων, τα οποία άνθιζαν και ανέδυαν πλούσια αρώματα.

Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της χρονολόγησης με ραδιενεργό άνθρακα οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι τέσσερις τάφοι που μελετούσαν ήταν ηλικίας 11.700 ως 13.700 ετών.

Όπως διαπίστωσαν κατά τη μελέτη τους, οι συνθήκες που επικρατούσαν στο σπήλαιο ήταν ιδανικές για τη διατήρηση των λουλουδιών και των αρωμάτων τους.

Στο κάτω μέρος των τάφων δημιουργούνταν ένα στρώμα από υγρή λάσπη, πάνω στο οποίο τοποθετούνταν προσεκτικά τα λουλούδια και έπειτα η σορός του νεκρού.

Στη συνέχεια η λάσπη ξηραινόταν, διατηρώντας το σχήμα των φυτών και των λουλουδιών για μεγάλο διάστημα μετά την αποσύνθεσή τους.

Εξετάζοντας τα σχήματα στα στρώματα λάσπης, οι ερευνητές αναγνώρισαν το φασκόμηλο και τη μέντα ανάμεσα στα υπόλοιπα φυτά που τοποθετούνταν στους τάφους.

Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν στους τάφους του σπηλαίου Ρακεφέτ πληθώρα φυτόλιθων, καλοδιατηρημένων εκχυλισμάτων μετάλλων από τα φυτά.

Η μέση πυκνότητα των φυτόλιθων από ιζηματογενή δείγματα που ελήφθησαν από τους τάφους ήταν 61,199 ανά γραμμάριο, ενώ η μέση πυκνότητα σε δείγματα φυτόλιθων από την ευρύτερη περιοχή ήταν μόλις 27,231 ανά γραμμάριο, κάτι που ενισχύει την άποψη ότι η χρήση των λουλουδιών, κυρίως αρωματικών, ήταν μέρος της ταφικής τελετουργίας.

Σημειώνεται ότι οι τέσσερις τάφοι που μελετήθηκαν ανήκουν στο Νατούφιο πολιτισμό, προϊστορικούς ανθρώπους  που ζούσαν στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου πριν 11.500 με 15.000 χρόνια, και αποτελούν μέρος μεγαλύτερης συλλογής που περιλαμβάνει 29 σκελετούς διαφόρων ηλικιών.
econews

Σχόλια