Επισκέπτες μουσείου «ξετυλίγουν» μούμιες

0
14

Ένα μουσείο στη Σουηδία θα  ψηφιοποιήσει τη συλλογή του από μούμιες σε τρισδιάστατη μορφή, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να ξετυλίξουν μόνοι τους μια μούμια, όπως κάνουν οι αρχαιολόγοι.

Για την ψηφιοποίηση της συλλογής  και τη δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων υψηλής ανάλυσης το μουσείο Medelhavsmuseet στη Στοκχόλμη θα χρησιμοποιήσει φωτογραφίες και ακτίνες Χ.

Οι επισκέπτες του μουσείου θα μπορούν να εξερευνήσουν τις μούμιες όπως τις εξερευνούν οι αρχαιολόγοι κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε αρχαιολογικούς χώρους.

«Θέλουμε να θέσουμε νέα πρότυπα για το πώς δουλεύουν τα μουσεία σε ό,τι αφορά την τρισδιάστατη ψηφιοποίηση και τη διαδραστική οπτικοποίηση ώστε να καταστήσουμε τις συλλογές πιο προσβάσιμες σε άλλα μουσεία, ερευνητές και επισκέπτες», δήλωσε ο Thomas Rydell, από το Σουηδικό Διαδραστικό Ινστιτούτο.

«Σε αυτό το πρότζεκτ δουλεύουμε με μούμιες, ωστόσο οι ίδιες μέθοδοι θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε μια ευρεία ποικιλία αντικειμένων», προσέθεσε.

Οι επισκέπτες του μουσείου Medelhavsmuseet θα μπορούν να μεγεθύνουν τις ψηφιακές εικόνες για να δουν τις λεπτομέρειες των σκαλισμάτων στη σαρκοφάγο, αλλά και να «ξετυλίγουν» τις μούμιες, ξεφλουδίζοντας στην ουσία τα οπτικά στρώματα, για να εξερευνήσουν τα αντικείμενα που ενταφιάστηκαν μαζί με τη σορό.

Ξετυλίγοντας τις μούμιες, οι επισκέπτες θα μπορούν να μάθουν πληροφορίες για το φύλο, την ηλικία, τις πεποιθήσεις και τις συνθήκες ζωής των νεκρών.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από Σουηδούς ερευνητές οπτικοποίησης, το μουσείο Medelhavsmuseet και τις εταιρείες τεχνολογίας Autodesk και Faro.
econews

Σχόλια