Φωτοβολταϊκά-Κύπρος: net metering σε νοικοκυριά με εισοδηματικά κριτήρια και σε βιομηχανίες

1
59

fotovoltaika-net-metering-kypros-102218Σημαντική ανάπτυξη αναμένεται να παρουσιάσουν τα φωτοβολταϊκά στην Κύπρο τα επόμενα χρόνια με τον ενεργειακό συμψηφισμό -στα οικιακά και όχι μόνο συστήματα- να προβάλει ως ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία.

Στις αρχές Ιουνίου, το αρμόδιο υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ανακοίνωση τη χρηματοδότηση 2000 οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων μέσω net metering.

Κάθε νοικοκυριό θα εγκαταστήσει πάνελ ισχύος μέχρι 3 Κιλοβάτ, με το κράτος να επιδοτεί 900 Ευρώ ανά Κιλοβάτ, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Γιώργος Λακκοτρύπης. Το πρόγραμμα θα “τρέξει” μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους προσθέτοντας 6 Μεγαβάτ νέας ισχύος.

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε ο υπουργός, το πρόγραμμα net metering αναμένεται να επεκταθεί σε ακόμα 3000 νοικοκυριά τα οποία αντιστοιχούν σε 9 επιπλέον Μεγαβάτ. Τα 3000 αυτά νοικοκυριά θα επιλεγούν με εισοδηματικά κριτήρια και δεν θα λάβουν επιπλέον κρατική χρηματοδότηση.

Τέλος, το πρόγραμμα net metering θα διευρυνθεί και σε εμπορικά και βιομηχανικά κτήρια με το υπουργείο να ανοίγει διαδικασία λήψης αιτήσεων ισχύος έως 10 Μεγαβάτ.

Κάθε εγκατάσταση θα έχει ισχύ έως 1 Μεγαβάτ και τη διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων θα παρακολουθήσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου (ΡΑΕΚ).

Στόχος της Κύπρου είναι να διασφαλίσει την ευστάθεια του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας με παράλληλη διείσδυση των ΑΠΕ, χωρίς τις στρεβλώσεις και τα ελλείμματα που διογκώθηκαν στη χώρα μας και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως γνωστοποίησε ο Γιώργος Σιαμμάς, πρόεδρος της ΡΑΕΚ, η Κύπρος έχει αποτανθεί σε εξωτερικούς συμβούλους για τη χάραξη της ενεργειακής της στρατηγικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο έχει μειωθεί κατά 20% λόγω οικονομικής κρίσης, την ώρα που τα φωτοβολταϊκά καταγράφουν ταχύτατη διείσδυση με τη δημοπράτηση 23 πάρκων τον Ιανουάριο.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο “ηλεκτρίστηκαν” δέκα νέα φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος ενός Μεγαβάτ. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς έφτασε τα 25 Μεγαβάτ, ενώ αναμένονται ακόμα 100 Μεγαβάτ την επόμενη διετία.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.