Γρηγορότεροι εμβολιασμοί στην ΕΕ σε περίπτωση πανδημίας

0
8

Ένας νέος τύπος κορονοϊού έχει κάνει την εμφάνισή του με τελευταίο θύμα 65χρονος Γάλλος που είχε μολυνθεί στο Ντουμπάι και πέθανε στις 29 Μαΐου. Πώς μπορεί η ΕΕ να προστατευτεί απέναντι σε αυτή την απειλή, τη στιγμή που τα σύγχρονα μέσα μεταφοράς διευκολύνουν την εξάπλωσή της;

Στις 12 Ιουνίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) ψήφισε έκθεση του Gilles Pargneaux (Σοσιαλιστές, Γαλλία) που προωθεί καλύτερα προληπτικά μέτρα πανευρωπαϊκά.

Το ΕΚ ρώτησε τον κ. Pargneaux με ποιον τρόπο η νέα προσέγγιση μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια.

Θα πρέπει να ανησυχούμε για πιθανή εξάπλωση νέας πανδημίας; Πώς θα μπορούσε να φανεί σωτήρια η προσέγγιση που προτείνετε σε αντίστοιχη περίπτωση;

Μακροπρόθεσμα, ο νέος κορονοϊός θα μπορούσε να οδηγήσει σε πραγματική πανδημία, καθώς μεταλλάσσεται πολύ εύκολα.
Όταν εγκριθεί η νέα προσέγγιση θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε σοβαρές διασυνοριακές απειλές για τη δημόσια υγεία αλλά και να κάνουμε καλύτερη εκτίμηση κινδύνου.

Η απόφαση αυτή θα διασφαλίσει καλύτερο συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρέχοντας σταθερή νομική βάση στην επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας (που συντονίζει πανευρωπαϊκά την προστασία της δημόσιας υγείας).

Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε την παροχή επαρκούς φαρμακευτικής αγωγής, σε περίπτωση νέας πανδημίας στην Ευρώπη;
Αναμφίβολα, το μεγαλύτερο επίτευγμα της νέας προσέγγισης θα είναι η δημιουργία νομικής βάσης για το συντονισμό της αγοράς εμβολίων και φαρμάκων στην Ευρώπη.

Χάρη σε αυτή την πρόταση, η πρόσβαση σε εμβόλια και φάρμακα θα είναι πιο δίκαιη, καθώς θα διατίθενται σε σωστότερες τιμές. Αυτή η ρύθμιση είναι καλοδεχούμενη, ιδιαίτερα στα μικρότερα κράτη μέλη καθώς δεν μπορούν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά όπως αυτά που ζητήθηκαν σε πρόσφατες πανδημίες.

Επιπλέον, η ΕΕ θα είναι σε θέση να ξεκινήσει την παραγωγή εμβολίων, κάτι που εν καιρώ θα οδηγήσει σε ταχύτερους εμβολιασμούς σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Γιατί προτείνετε οι απειλές που σχετίζονται με ιονίζουσα ακτινοβολία να συμπεριληφθούν στους νέους κανόνες; Πιστεύετε ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής όπως συνέβη στη Φουκουσίμα το Μάρτιο του 2011;

Σε αντίθεση με την αρχική πρόταση, εκτιμώ ότι οι σοβαρές διασυνοριακές απειλές υγείας που οφείλονται σε ιονίζουσα ακτινοβολία θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην παγκόσμια προσέγγιση που συνιστάται στην παρούσα έκθεση. Το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα το Μάρτιο του 2011 μας υπενθυμίζει το πόσο σημαντικό είναι να είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε γρήγορα σε τέτοιου είδους απειλές.

Σχόλια