Πυρηνικά υλικά κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα και θέτουν κίνδυνο για "βρώμικη βόμβα" – IAEA

0
46

Πυρηνικά και ραδιενεργά υλικά έχουν εξαφανιστεί και κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα όπως παραδέχεται η υπηρεσία ατομικής ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών.

Μάλιστα, αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών επισημαίνει ότι τα στοιχεία που κατέχει ο οργανισμός αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, ενώ ειδικοί αναφέρουν οι απώλειες ή κλοπές εμπλουτισμένου ουράνιου, πλουτώνιου ή άλλων ραδιενεργών υλικών θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνες καθώς θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια οργανώσεων όπως η Αλ Κάιντα.

Ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Καμάρ Μραμπίτ δηλώνει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην πρόληψη τέτοιων φαινομένων, ωστόσο απομένουν πολλά να γίνουν και έκανε λόγο για “παγκόσμιο κίνδυνο που δεν γνωρίζει σύνορα”.

Κάθε χρόνο ο IAEA καταγράφει 150-200 τέτοια περιστατικά μέσω ενός προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν 120 χώρες. Παρότι τα περισσότερα δεν ήταν ιδιαίτερα σοβαρά ως προς την ύπαρξη πυρηνικού κινδύνου ορισμένα αφορούσαν την κλοπή ραδιενεργών υλικών όπως πλουτώνιο και ουράνιο.

Σε μια περίπτωση, η αστυνομία της Μολδαβίας ανακάλυψε εμπλουτισμένο ουράνιο σε θωρακισμένο κοντέινερ, δείγμα του υψηλού επιπέδου προετοιμασίας των διακινητών.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τρομοκρατικές οργανώσεις θεωρητικά κατέχουν την τεχνογνωσία κατασκευής ενός πυρηνικού όπλου, εάν βρουν τα χρήματα και τα κατάλληλα υλικά.

Η έκρηξη μιας πυρηνικής συσκευής που θα περιείχε πλουτώνιο σε όγκο ενός μήλου θα μπορούσε να σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Οι λεγόμενες “βρώμικες βόμβες”, ευκολότερες στην κατασκευή από τις πυρηνικές συνδυάζουν συμβατικές εκρηκτικές ύλες με ραδιενεργά υλικά από νοσοκομεία, εργοστάσια και άλλες πηγές που δεν προστατεύονται επαρκώς.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου η έκρηξη μιας βρώμικης βόμβας με ανυπολόγιστες συνέπειες.

econews

Σχόλια