Καμία αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος μέχρι το τέλος του έτους

0
5

Δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι το τέλος του έτους, παρά την πλήρη απελευθέρωσή τους από την 1η Ιουλίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, οι καταναλωτές θα δουν στους λογαριασμούς τους μια μικρή επιβάρυνση από την αύξηση του τέλους ΑΠΕ, από τα 9 ευρώ στα 15 ευρώ η μεγαβατώρα.

Πρόκειται για το ελάχιστο όριο αύξησης που έχει δεχτεί η τρόικα, αφού για την κάλυψη του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, απαιτείται αύξηση στα 24 ευρώ η μεγαβατώρα.

Η αύξηση στα 15 ευρώ θα εξουδετερώσει την αναμενόμενη ελάφρυνση από την αναστολή του τέλους ΕΡΤ, μέχρι να λειτουργήσει ο νέος δημόσιος ραδιοτηλεπτικός φορέας.

Η απελευθέρωση των τιμολογίων χαμηλής τάσης από την 1η Ιουλίου αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και στην ουσία σημαίνει ότι τον τελικό λόγο για το ύψος των τιμολογίων δεν θα τον έχει πλέον ο εκάστοτε αρμόδιος υπουργός, ενώ η ΡΑΕ δεν θα μπορεί να ασκεί προληπτικό έλεγχο.

Ειδικότερα, η ΔΕΗ αλλά και οι λοιποί προμηθευτές θα ανακοινώνουν τα νέα τιμολόγια και η ΡΑΕ θα μπορεί να παρεμβαίνει εκ των υστέρων αυτεπαγγέλτως ή έπειτα από κάποια καταγγελία περί κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης.

Σχόλια