Η Κίνα επιβάλλει δασμούς σε ευρωπαϊκά χημικά – Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος

0
10

Δασμούς αντι-ντάμπινγκ ως και 37% θα επιβάλλει η Κίνα από την Παρασκευή στις εισαγωγές ευρωπαϊκής χημικής ουσίας.

Οι εμπορικοί δασμοί Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν διαταραχθεί από την επιβολή δασμών αντι-ντάμπινγκ σε μια σειρά προϊόντων, ωστόσο ο «εμπορικός πόλεμος» εντάθηκε μετά τους αντισταθμιστικούς δασμούς που ανακοίνωσε η ΕΕ για τις εισαγωγές κινεζικών φωτοβολταϊκών πάνελ.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, το οποίο είχε απειλήσει για προβλήματα στις εμπορικές σχέσεις μετά την απόφαση της ΕΕ, ανακοίνωσε την Πέμπτη την επιβολή δασμών αντι-ντάμπινγκ από 19,6 ως 36,9% στις ευρωπαϊκές εξαγωγές τολουϊδίνης, ενός διαδεδομένου χημικού για την παραγωγή βαφών, φαρμάκων και παρασιτοκτόνων.

Οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ από τις 28 Ιουνίου και θα διαρκέσουν πέντε χρόνια. Στα προϊόντα της εταιρείας Lanxess Deutschland GmbH θα επιβληθούν δασμοί ύψους 19,6%, ενώ στα προϊόντα των υπόλοιπων εταιρειών που πλήττονται από το μέτρο θα επιβληθούν δασμοί ύψους 36,9%.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ξεκίνησε έρευνα για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που αφορούν τη χημική ουσία τον Ιούνιο του 2012.

Σύμφωνα με το Reuters η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο καταγγελίας για τα πολυτελή αυτοκίνητα που εισάγει από την ΕΕ, εντείνοντας τους φόβους ότι ο εμπορικός πόλεμος που ξεκίνησε μετά την επιβολή δασμών στα κινεζικά πάνελ θα πλήξει τις εξαγωγές ευρείας γκάμας ευρωπαϊκών προϊόντων.

econews

Σχόλια