ΤΑΡ: μέσω Ελλάδας το αζέρικο αέριο στην Ευρώπη – Τα πραγματικά οφέλη

0
6

Μέσω του αγωγού ΤΑΡ, που διέρχεται από την Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία, θα μεταφερθεί στην ευρωπαϊκή αγορά το φυσικό αέριο των κοιτασμάτων του Αζερμπαϊτζάν.

Η απόφαση της κοινοπραξίας που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα Σαχ Ντανίζ να επιλέξει τον αγωγό  ΤΑΡ  έναντι του ανταγωνιστικού Nabucco West έχει «κλειδώσει» και το μόνο που απομένει είναι οι τυπικές ανακοινώσεις την Παρασκευή στο Μπακού.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε χθες για τις εξελίξεις από εκπροσώπους της κοινοπραξίας της αζέρικης εταιρείας SOCAR και τον Αζέρο πρέσβη στην Αθήνα.

Λίγες ώρες αργότερα, ο αυστριακός όμιλος OMV, βασικός επενδυτής του Nabucco West, ανακοίνωσε ότι ο Nabucco απορρίφθηκε από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ.

Συμφωνία φιλοξενούσας χώρας

Χθες το απόγευμα, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Α. Παπαγεωργίου, υπέγραψαν με το διευθύνοντα σύμβουλο του TAP, Κέτιλ Τάνγκλαντ, τη «Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας» (host government agreement), μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κοινοπραξίας.

Σε δηλώσεις του κατά την τελετή ο κ. Στουρνάρας τόνισε: «ο πρωθυπουργός μας είπε να είμαστε δωρικοί, γι’ αυτό θα πω δύο λόγια μόνο. Ακόμη δεν γνωρίζουμε την επίσημη απόφαση για το ποιος εκ των δύο αγωγών θα επιλεγεί, αυτό θα ανακοινωθεί επισήμως την Παρασκευή, στο Μπακού.

Σήμερα υπογράφουμε τη συμφωνία του TAP με την ελληνική κυβέρνηση. Είναι μία καλή συμφωνία. Θέλω να θυμίσω ότι σε ανύποπτο χρόνο, όταν ήμουν επικεφαλής του ΙΟΒΕ, είχαμε κάνει μία μελέτη και από τότε είχα υποστηρίξει ότι η επιλογή αυτού του αγωγού είναι η πλέον συμφέρουσα για τη χώρα.

Είμαι πολύ ευτυχής, λοιπόν, που σήμερα υπογράφουμε τη Συμφωνία με το Κονσόρτσιουμ του TAP και τον Υφυπουργό Ενέργειας κύριο Ασημάκη Παπαγεωργίου. Θεωρώ ότι θα έρθουν δουλειές στη χώρα μας. Η Ελλάδα, έτσι, γίνεται ενεργειακός κόμβος για την ευρύτερη περιοχή. Εάν, βεβαίως, την Παρασκευή στο Μπακού έχουμε τη θετική κατάληξη και επιλεγεί ο αγωγός TAP».

Με αφορμή την υπογραφή της Συμφωνίας Φιλοξενούσας Χώρας,  η Κοινοπραξία του αγωγού ανέφερε ότι η κατασκευή του ΤΑΡ υποστηρίζει την επιδίωξη για ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό δρόμο ταχείας κυκλοφορίας.

Παράλληλα επισήμανε ότι συνεργάζεται ήδη με ελληνικές επιχειρήσεις και επιστήμονες και σκοπεύει να επεκτείνει τις συγκεκριμένες συνεργασίες.

Τα οφέλη από τον αγωγό

Πρόκειται για την μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση στην Ελλάδα, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που θα δημιουργήσει 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας στη φάση της κατασκευής και θα προσφέρει σημαντικό έργο στις ελληνικές σωληνουργίες.Επιπλέον θα δημιουργήσει 10.000 έμμεσες θέσεις εργασίας.

Ακόμη, σύμφωνα με δημοσίευμα του euro2day.gr, ο αγωγός θα μεταφέρει το αέριο σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, όπου δεν επρόκειτο να κατασκευάσει δίκτυο ο ΔΕΣΦΑ, λόγω χαμηλής κατανάλωσης.

Το πιο θετικό ωστόσο είναι ότι ο αγωγός ΤΑΡ θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αφού μέσω αυτού θα μπορούν να εισέλθουν στο ελληνικό σύστημα ποσότητες αερίου από την Κασπία, αλλά και τη Βόρεια Αφρική μέσω της Ιταλίας, κάτι που αναμένεται να εξασφαλίσει καλύτερες τιμές για τους καταναλωτές, με ποσότητες φυσικού αερίου που θα διατίθενται στην ελληνική, αλλά και την ευρύτερη περιοχή (Δυτικά Βαλκάνια, ΝΑ Ευρώπη).

Αυτές θα έχουν προέλευση τη Ρωσία από τη λειτουργούσα και τη σχεδιαζόμενη νέα διασύνδεση με τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την Κασπία, από τη λειτουργούσα διασύνδεση με την Τουρκία, τη Βόρεια Αφρική, αλλά και τη Βόρεια Ευρώπη με τη λειτουργία του ΤΑΡ ως διπλής ροής και τέλος από την spot αγορά υγροποιημένου αερίου.

Ακόμη, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η διέλευση του ΤΑΡ από περιοχή της Αλβανίας θα επιτρέψει τη δημιουργία μεγάλων υπόγειων αποθηκών τις οποίες σχεδιάζει η εταιρεία, στοιχείο που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο των καταναλωτών ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σχόλια