Η Κλιματική Αλλαγή στην κορυφή της ατζέντας του Μπαράκ Ομπάμα

0
9

Την εθνική στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών για την Κλιματική Αλλαγή και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ομπάμα έδωσε το σύνθημα για άμεση δράση και υπογράμμισε τη δέσμευσή του με τη φράση «αρνούμαι να καταδικάσω τη γενιά σας και τις μελλοντικές γενιές σε έναν πλανήτη που δεν θα επιδέχεται διάσωση».

Μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα μη ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως θέλουν οι κλιματικοί σκεπτικιστές και σημείωσε ότι οι Αμερικανοί πληρώνουν ήδη το τίμημα αυτής της κατάστασης, αναφερόμενος προφανώς στα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει τη χώρα τους τελευταίους μήνες.

Μεταξύ των μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής που θα προωθήσει η διακυβέρνηση Ομπάμα είναι οι μειώσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς της χώρας, η κεντρική επιδότηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κυρίως επέκταση εγκαταστάσεων για ηλιακή και αιολική ενέργεια σε δημόσιες γαίες, καθώς και η χρηματοδότηση προγραμμάτων προστασίας πόλεων και πολιτειών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Όσον αφορά στον αμφιλεγόμενο πετρελαιαγωγό Keystone KL που θα συνδέει τον Καναδά με τις ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως θα εγκριθεί μόνο αν αποδειχθεί πως δεν θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Οι προσπάθειες του Ομπάμα για ανάληψη δράσης κατά της Κλιματικής Αλλαγής από το 2009 ακόμα έχουν συναντήσει τη σθεναρή αντίδραση των Ρεπουμπλικανών, με αποτέλεσμα να απορριφθεί το νομοσχέδιο για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου των ΗΠΑ κατά 17% το 2020 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005.

Το θέμα της Κλιματικής Αλλαγής επανήλθε δυναμικά στην ατζέντα του Μπαράκ Ομπάμα από το Νοέμβριο του 2012 όταν και επανεξελέγη με τον πρόεδρο να σημειώνει στην εναρκτήρια ομιλία του ότι πρόκειται για «μια ηθική υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας».

econews

Σχόλια