Ο ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους της Socar – Οριστική “πόρτα” Gazprom στη ΔΕΠΑ

0
15

Στους Αζέρους της Socar περνάει το πλειοψηφικό “πακέτο” μετοχών του ΔΕΣΦΑ μετά το «πράσινο φως» που έδωσε χθες το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ΤΑΙΠΕΔ έχεις ως εξής:

«Στη σημερινή (χθεσινή) του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ενημερώθηκε για τη βελτιωμένη πρόταση της Socar για τον ΔΕΣΦΑ και εξέφρασε την ικανοποίησή του. Στη συνέχεια δρομολόγησε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν ο διαγωνισμός».

Υπενθυμίζεται ότι η βελτιωμένη προσφορά των Αζέρων της Socar για το 66% του ΔΕΣΦΑ ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ και είναι αρκετά υψηλότερη από την εκτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή που την κοστολογούσε περίπου στα 330 εκατ.

— “Όχι” στη ΔΕΠΑ

Εντωμεταξύ η Gazprom δεν θα συμμετάσχει σε πιθανή επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ, όπως δήλωσε στο Reuters o επικεφαλής εξαγωγών του κολοσσού, Αλεξάντερ Μεντβέντεφ.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της Gazprom νωρίτερα τον Ιούνιο να μην υποβάλει δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά της ΔΕΠΑ οδήγησε τον διαγωνισμό σε ναυάγιο.

Η επίσημη θέση της ρωσικής εταιρείας για τη μη συμμετοχή της στον διαγωνισμό ήταν ότι δεν της δόθηκαν «επαρκείς εγγυήσεις ότι η οικονομική κατάσταση της ΔΕΠΑ δεν θα επιδεινωθεί έως τη στιγμή της ολοκλήρωσης της αγοράς της». Ωστόσο υπήρξαν πολλές αναλύσεις περί παρέμβασης της Κομισιόν και έντονου παρασκηνίου.

econews

Σχόλια