Πολιτικό θρίλερ με σενάρια για δικομματική κυβέρνηση

0
11

Νέα εμπλοκή δημιουργήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για την υπόθεση της ΕΡΤ, με αποτέλεσμα η ΔΗΜΑΡ να ανακοινώσει ότι θα αποσύρει τους υπουργούς της από το υπουργικό συμβούλιο.

«Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν προέκυψε ο κοινός πολιτικός τόπος στο ζήτημα της ΕΡΤ. Η αναδιοργάνωση της ΕΡΤ πρέπει να γίνει με την ΕΡΤ σε κίνηση και με παρόντες όλους τους εργαζομένους, θέση που επανέλαβα. Δεν πρόκειται για τυπικό διαδιαστικό ζήτημα, αφορά στην ουσία. Το μάυρο στην τηλεόραση και η βίαιη διακοπή των συχνοτήτων ήταν συγκεκριμένη πολιτική λογική. Για εμάς είναι ζήτημα δημοκρατικής νομιμότητας. Παρά τη διαταγή του προέδρου του ΣτΕ να ενεργοποιηθούν οι συχνότητες, η απόφαση αυτή δεν έτυχε εφαρμογής όπως όφειλε να πράξει η κυβέρνηση. Το μαύρο παραμένει στους τηλεοπτικούς δέκτες», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης.

«Δεν είναι δική μας ευθύνη ότι δε βρέθηκε ο κοινός πολιτικός τόπος. Η ΝΔ δεν προσήλθε σε αυτή την κοινή βάση», προσέθεσε ο κ. Κουβέλης.

Από την άλλη πλευρά το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να προκρίνει συμβιβαστική λύση για τη μεταβατική λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, παραμένοντας στην κυβέρνηση υπό νέα προγραμματική συμφωνία.

Ειδικότερα σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ξεκαθάρισε ότι τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών και κάλεσε τη ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχει στην επαναθεμελίωση της κυβερνητικής συμμαχίας, επισημαίνοντας πως η κατάσταση για τη χώρα, την οικονομία, τους πολίτες είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

«Ζητούμε από τη ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχει στην διαδικασία επαναθεμελίωσης του προγράμματος και της συνεργασίας. Να λειτουργεί το κοινοβούλιο με σοβαρότητα. Το ερώτημα είναι αν προτεραιότητα της χώρας είναι οι πρόωρες εκλογές. Δε φοβόμαστε τις εκλογές. Άλλο οι δημοσκοπήσεις, άλλο η αστείρευτη δυναμική της δημοκρατικής παράταξης. Απέναντι στη δεξιά και την κομμουνιστική αριστερά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Σε δηλώσεις του τις πρώτες πρωινές ώρες ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, τόνισε ότι προχωρά με ορίζοντα τετραετίας, καθώς κανείς δεν θέλει εκλογές και ακυβερνησία.

Κατά την ομιλία του ο κ. Σαμαράς στράφηκε κατά της ΔΗΜΑΡ λέγοντας ότι η πρότασή της για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση ισοδυναμεί με επιστροφή στο «αμαρτωλό καθεστώς» της ΕΡΤ.

«Το μαύρο από τις συχνότητες θα φύγει, αλλά στο αμαρτωλό καθεστώς δεν πρόκειται να επιστρέψουμε», επισήμανε ο κ. Σαμαράς προσθέτοντας «ελπίζουμε στη στήριξη της ΔΗΜΑΡ, αλλά έχει δίκιο ο Βενιζέλος κάποιοι σηκώνουν το σύνολο της ευθύνης και κάποιοι εμφανίζονται μόνο κατά περίσταση. Κανείς δεν θέλει εκλογές αυτή τη στιγμή. Αλλά ασφαλώς κανείς δεν θέλει και ακυβερνησία και στασιμότητα, τη στιγμή που πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες».

«Εγώ έκλεισα την αμαρτωλή ΕΡΤ. Ας είχαν δικό τους υφυπουργό να φτιάξουν την νέα υγιή δημόσια ραδιοτηλεόραση. Όπου οι προσλήψεις να γίνουν αξιοκρατικά και με διαφάνεια. Και να έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση οι προερχόμενοι από την ΕΡΤ τους οποίους θα πριμοδοτούσαμε με μοριοδότηση», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.

Καταρρέει η τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η «τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση καταρρέει κάτω από το βάρος των λαϊκών κινητοποιήσεων και της αποτυχίας της πολιτικής της».

«Ήρθε η ώρα το αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και την ανατροπή του μνημονίου να γίνει πραγματικότητα» ανάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί για δέκατη μέρα να καταπατάται βάναυσα κάθε έννοια δημοκρατικής νομιμότητας».

«Ο αγώνας των εργαζομένων της ΕΡΤ αποτέλεσε την αφορμή για την συγκρότηση ενός πλειοψηφικού μετώπου που επιζητά να σταματήσει ο κατήφορος για τον τόπο και αξιώνει σεβασμό στη δημοκρατία», υπογράμμισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σχόλια