Η Κροατία "κερκόπορτα" για τα κινεζικά φωτοβολταϊκά στην Ευρώπη

0
4

Οι κινεζικές εταιρείες φωτοβολταϊκών μηχανεύονται ευφάνταστες στρατηγικές για να παρακάμψουν τους δασμούς που επέβαλε στα προϊόντα τους η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως την εξαγωγή πάνελ στην Κροατία.

Όπως γνωστοποίησαν παράγοντες της ευρωπαϊκής αγοράς φωτοβολταϊκών στο περιθώριο της έκθεσης Intersolar Europe που πραγματοποιείται στο Μόναχο της Γερμανίας, ορισμένες κινεζικές εταιρείες -όχι πρωτοκλασάτες- εξάγουν προϊόντα τους χωρίς δασμούς στην Κροατία πριν η βαλκανική χώρα γίνει μέλος της ΕΕ την 1η Ιουλίου.

Ωστόσο, η νομιμότητα της εν λόγω πρακτικής παραμένει άγνωστη.

Το ζήτημα των δασμών στα κινεζικά φωτοβολταϊκά συζητείται στο πλαίσιο της Intersolar με τη συμμετοχή εκπροσώπων κινεζικών εταιρειών “πρώτης ταχύτητας” όπως οι Trina Solar, JA Solar, Jinko, ReneSola, China Sunergy και IHS Solar.

Κοινή παραμένει η πεποίθηση ότι η επιβολή δασμών θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά φωτοβολταϊκών, ενώ ορισμένοι παράγοντες της αγοράς πιστεύουν ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία ΕΕ-Κίνας μέχρι τα τέλη του έτους.

—Συνομιλίες

Εντωμεταξύ, ξεκίνησαν σήμερα στο Πεκίνο οι επίσημες συνομιλίες μεταξύ Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τους δασμούς στα φωτοβολταϊκά.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας Γκάο Χουτσένγκ και ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Κάρελ ντε Γκουχτ.

Κατά τις συνομιλίες θα εξετασθούν οι εξελίξεις της τελευταίας χρονιάς στις διμερείς εμπορικές σχέσεις και τρόποι για την επίλυση των προβλημάτων, ανάμεσά τους και της διαμάχης για τα φωτοβολταϊκά συστήματα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.

econews

Σχόλια