Φωτοβολταϊκά: μικροεπενδυτές σε απόγνωση

0
12

Σε απόγνωση βρίσκονται οι μικροί παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στην Ισπανία που επένδυσαν μαζικά στην ηλιακή ενέργεια κατά την τελευταία δεκαετία χάρη στις παχυλές επιδοτήσεις της κυβέρνησης.

Η παρατεινόμενη οικονομική ύφεση και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί ανάγκασαν την κυβέρνηση της Μαδρίτης να αποσύρει την υποστήριξή της στις ΑΠΕ με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί, κυρίως μικροί να αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας και αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων τους.

Σύμφωνα με την ένωση παραγωγών φωτοβολταϊκών ANPIER, που αριθμεί περίπου 4300 μέλη, οι επενδύσεις συνολικού ύψους 25 δισ. Ευρώ χρηματοδοτήθηκαν κατά 80% από τραπεζικά δάνεια.

Παρότι στην ισπανική αγορά δραστηριοποιήθηκαν μεγάλες εταιρείες ανάπτυξης αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, η συντριπτική πλειονότητα αφορούσε σε μικροεπενδυτές.

Όπως και στη χώρα μας, οι Ισπανοί παραγωγοί βασίστηκαν στον γενναιόδωρο νόμο του 2007 με τις αλλεπάλληλες μειώσεις της τάξης του 40% στις εγγυημένες τιμές να διαψεύδουν τις προσδοκίες τους.

Παρότι το “βασιλικό διάταγμα” θέσπιζε εισοδήματα 450 Ευρώ ανά Μεγαβατώρα, η υπερπροσφορά ισχύος που έφτασε τα 3,9 Γιγαβάτ το 2010 -δέκα φορές υψηλότερη από τους στόχους της κυβέρνησης- ανάγκασε την κυβέρνηση να περικόψει τις επιδοτήσεις.

Αποτέλεσμα, πολλοί παραγωγοί δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους.

Σαν να μην έφτανε αυτό δεν έχουν το νομικό δικαίωμα να προσβάλλουν τις κυβερνητικές αποφάσεις στα δικαστήρια, οι οποίες πέρασαν με ειδικά διατάγματα.

Περιορίστηκαν στο να ανεβάσουν μια διαδικτυακή πλατφόρμα με τον τίτλο Nuevo Modelo Energetico μέσω της οποίας νομικοί, ενώσεις ΑΠΕ και πολιτικά κόμματα εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους στην ισπανική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

econews

Σχόλια